Ako tvoriť menej odpadu?

Každý deň môžeme urobiť jednu dobrú vec pre naše životné prostredie. Za celý rok je to tak 365 vecí a to je už celkom dosť. Poradíme vám, ako na to.

Každým rokom stúpa produkcia odpadu. Priemerný Slovák vytvoril v roku 2019 až  435 kg komunálneho odpadu. Z toho až 45% je bioodpad, 35% je recyklovateľný odpad a len 20 % je to, čo tam naozaj patrí na skládku a nedá viac využiť. Triedenie je jedným krokom k úspechu. Ak chceme znížiť množstvo odpadu, musíme sa zamyslieť už pri nakupovaní. Preto sme pre vás pripravili niekoľko príkladov na zamyslenie, ako tvoriť menej odpadu už pri nákupoch.

Začnime s tým odpadom, ktorého je najviac – bioodpad.

Takmer polovicu toho čo vyhodíme tvoria zvyšky z ovocia a zeleniny, odpad zo záhrad to je len začiatok. S rastom životnej úrovne, rastie aj naša spotreba a plytvanie. A práve potraviny, ktoré sme nestihli zjesť sú čoraz častejšie súčasťou obsahu našich smetných nádob. Ak už tento odpad vznikne, je dôležité, aby skončil tam, kde sa ešte využije. V hnedých nádobách na bioodpad, z ktorého sa vyrobí kompost alebo bioplyn. Ak chceme znížiť plytvanie a tvoriť menej odpadu, musíme uvažovať už v obchode.

Ako vyhadzovať menej jedla?

Plánujte svoje nákupy.

Urobte si domáci jedálniček a plán toho, čo budete variť. Určite si môžete dopriať niečo malé navyše. Vyhnite sa však spontánnym nákupom, po ktorých vám polovica ingrediencií chýba a tak zbehnete dokúpiť „len jednu vec“, s ktorou prinesiete ďalšie tri. Koľko potravín ste nakúpili s pocitom, že ich možno využijete, urobíte si zásobu alebo len tak na vyskúšanie. A nakoniec zostali na polici v komore alebo chladničke až kým boli po dátume spotreby? Kupujte iba to čo potrebujete, na jeden až dva dni dopredu. Okrem miesta v chladničke a ušetrených peňazí, vyhodíte menej odpadu z potravín.

Nenakupujte keď ste hladní

Poznáte to, ponáhľate sa z práce, ste hladní a už chcete niečo večerať. Ešte ani neviete čo, ale aj toto a tamto by ste si dali. Z obchodu odchádzate so zmesou všetkého možného, no dnes to zjesť nestihnete a zajtra budete mať chuť už na niečo úplne iné. A opäť miniete veľa peňazí, potraviny nesplnia svoj účel nasýtiť vás a skončia v odpade.

Kontrolujte čo už doma máte a čo treba minúť

Pred nákupom a plánom jedálnička skontrolujte chladničku a zásoby a zamyslite sa, čo by sa z toho dalo vytvoriť. Využite to čo máte, aby ste to nemuseli vyhadzovať. Dokúpiť vám stačí možno už len pár vecí. Nebudete mať plné skrine a police v chladničke, opäť ušetríte peniaze a nevyhodíte úbohé potraviny.

 Hľadajte inšpirácie na nové recepty

Zero waste je nový životný štýl a platí to aj o kuchyni. Na internete nájdete množstvo receptov, ako využiť zvyšky potravín. Môžete si tak dopriať svojim chuťovým pohárikom nové zážitky.

 Nové poslanie zdanlivého odpadu

Medzi ďalšie zero waste tipy patrí využívanie zvyškov, napríklad zo zeleniny a ovocia. Ak chcete tvoriť minimum odpadu, môžete využiť odrezky z koreňovej zeleniny na sušené dochucovadlo alebo do vývaru, alebo šupky z citrusov na domáci čistiaci prostriedok či marmeládu.

Viac tipov ako neplytvaj potravinami nájdete na: https://free-food.sk/problem/ako-tomu-predchadzat/

Z toho čo máte v chladničke sa dá vždy niečo vykúzliť

Možno vás prekvapí, že z toho čo máte doma v špajzi alebo chladničke môžete urobiť chutné jedlo, ak keď sa vám to možno nezdá. Inšpiráciu vám poskytne slovenská aplikácia Fridge Chef, ktorú vytvorila nadšená partia študentov. Aplikáciu si môžete jednoducho a zadarmo stiahnuť do mobilu a mať vo vrecku zásobu receptov. Stačí zvoliť suroviny, ktorú máte v chladničke a Fridge Chef vám vyhľadá vhodné recepty. Od jednoduchých cez slovenskej klasiky až po špeciality, vždy aj s uvedením náročnosti a času, ktorý vám príprava jedla zaberie. Máte v rukách ďalší nástroj, ako neplytvať jedlom a tvoriť menej odpadu.

Viac info na: https://youtu.be/nsk59qWjs1I alebo sociálnych sieťach, ako HERO Šf

Ďalšie rady pre menej odpadu pri nakupovaní

Väčšina tovaru, ktorý nakupujeme je v nejakom obale. Pri ovocí a zelenine, už príroda vymyslela obal – šupku 😉. Preto baliť ich do ďalšieho obalu nemá zmysel. Z praktického hľadiska môžeme používať rôzne vrecká, ktoré už doma máme alebo si ich kúpime či vyrobíme a budeme ich používať opakovanie.

Čo však s potravinami, ktoré sa nedajú kúpiť bez obalu alebo vlastný prírodný obal nemajú?

Odpoveď je hľadať alternatívy. Vyberajte si tovar (či už ide o potraviny, alebo hocičo iné), ktoré nemajú zbytočne veľa vrstiev obalov. Porovnávajte, či to, čo si kupujete, môžete získať aj bez troch vrstiev plastu a dvoch krabíc. Ak je nápoj v plastovej aj sklenenej fľaši, vyberte si sklenenú (sklo sa dá recyklovať donekonečna, plast už pri výrobe zaťažuje životné prostredie).

Každý obal, ktorý vznikne sa snažte vytriediť. Preto je dôležité už pri nákupe sledovať trojuholníčky na obaloch. Ak tam takýto symbol ani nenájdete, viete, že obal sa recyklovať nedá a skončí na skládke. Preto sa mu radšej vyhnite.

Ako sa vyznať v trojuholníčkoch: https://smeti.sme.sk/dok/i/recyklacia/recyklacne-znacky

Vďaka veľkému záujmu vzniká čoraz viac bezobalových obchodov. Na váhu (ako v starých filmoch) tam nakúpite rôzne potraviny (múka, strukoviny, cestoviny…), ale aj čistiace prostriedky (čapovaná drogéria, bezobalová kozmetika) či udržateľné náhrady k jednorazovým produktom a pomocníkov do domácnosti, ktorí vám vydržia dlhšie.

Zoznam bezobalových obchodov: http://www.nulaodpadu.sk/mapa-bezobalovych-obchodov

Vďaka plánovaniu svojich nákupov môžete ušetriť veľa peňazí a zároveň pomôcť životnému prostrediu. Čím menej odpadu z potravín alebo obalov skončí na skládkach a využije sa ako zdroj, tým čistejšiu prírodu budeme mať. Vždy, keď sa rozhodnete a urobíte jeden krok navyše od čierneho koša (na zmesový komunálny odpad) k farebnému (na triedený odpad), pomáhate vyrobiť napríklad kompost. A zdanlivo nenápadný a malý jeden krok milióna ľudí sa stáva významným pokrokom ľudstva v boji proti erózii pôdy, globálnemu otepľovaniu a klimatickým zmenám. A to sa oplatí, nie?