Aktuality

Blíži sa čas splniť si daňovú povinnosť

Osoby, ktorým vznikla daňová povinnosť podľa osobitného zákona, musia do konca marca podať daňové priznanie. Prinášame vám stručný prehľad, ako si správne splniť túto povinnosť a ako pri tom predísť zbytočným nedorozumeniam a napätým situáciám.

Daňovníkom vychádza v ústrety aj Daňový úrad v Kežmarku, ktorý v posledných dňoch splnenia si povinnosti predĺži svoje úradné hodiny.

Spôsob podania daňového priznania

Fyzické osoby – podnikatelia a všetky právnické osoby, ktoré sú zapísané v obchodnom registri (nielen platitelia DPH), musia s finančnou správou komunikovať už iba elektronickou formou. Daňové subjekty doručili v minulom roku takmer 8,5 milióna elektronických podaní, pričom najviac z nich (1 milión) bolo podaných práve v marci.

Najčastejšie nedostatky pri podaní daňového priznania

Daňovníci najčastejšie odovzdajú neúplné alebo nesprávne vyplnené tlačivá. Na niektorých chýba podpis, dátum odovzdania či iné dôležité údaje. Daňovník odovzdá aj také tlačivo, v ktorom nie sú vyplnené všetky súčtové riadky, alebo je zle zaokrúhlená daň, či nesprávne uvedené rodné číslo. K nedostatkom dochádza aj pri elektronickej komunikácii. Osoby, ktoré sú povinné využívať tento spôsob, často podajú daňové priznanie viackrát.

Ako predísť problémom

Najefektívnejším spôsobom, ako sa vyhnúť problémom pri podaní daňového priznania, je využívanie elektronických formulárov. Tie totiž dokážu opraviť základné chyby a obsahujú riadkové a logické kontroly. Zároveň elektronické formuláre riešia aj nečitateľné vypĺňanie daňových priznaní. Pred podaním daňového priznania sa odporúča viackrát skontrolovať uvedené údaje.

Lehota na podanie daňového priznania

Fyzická osoba podáva daňové priznanie k dani z príjmov vždy za kalendárny rok, a to v termíne do troch kalendárnych mesiacov po uplynutí zdaňovacieho obdobia. Daňové priznanie k dani z príjmov za zdaňovacie obdobie 2019 je fyzická osoba povinná podať od 1. januára do konca marca 2020. V tejto lehote je daňovník povinný daň aj zaplatiť.

V prípade, že stanovený termín daňovník nestíha, môže na daňový úrad zaslať oznámenie o predĺžení lehoty. Tá sa môže predĺžiť o ďalšie tri kalendárne mesiace, pri príjmoch zo zahraničia až o šesť mesiacov.

Úradné hodiny na daňových úradoch, vrátane Kežmarku, sa budú počas posledných marcových dní upravovať a predlžovať. Pre bližšie informácie odporúčame sledovať internetovú stránku daňového úradu alebo finančnej správy.

 

Veronika Michalčíková

zdroj: Finančná správa