Aktuality

Buďme si navzájom nablízku

ilustračný obrázok

Terajší pápež František rozhodol, že posledná júlová nedeľa sa bude v Cirkvi každoročne sláviť ako Deň starých rodičov a seniorov. Dátum je zvolený úmyselne tak, aby to bolo blízko spomienky na svätých Joachima a Annu (26. júl), ktorí boli starí rodičia Ježiša Krista. V našej farnosti Kežmarok sme sa rozhodli taktiež osláviť tento deň. Považujem za veľmi dôležité, aby sme spájali ľudí, zvlášť v období pandémie, keď mnohí starší spoluobčania zostali osamotení. Na farský dvor sme pozvali našich seniorov ako poďakovanie za ich angažovanosť v meste a vo farnosti, za ich obetavosť a ľudskú i duchovnú blízkosť nám kňazom. Pripravili sme pre nich duchovný a kultúrny program. Stretnutie našlo veľkú odozvu a chceme v tejto aktivite pokračovať. Preto sme pristúpili k obnove farského dvora. V prvej etape sa nám podarilo upraviť chodníky, vybudovať altánok a položiť trávnik. Všetkým ľuďom dobrej vôle ďakujeme za finančnú podporu a milodary. Ďakujeme dodávateľským firmám: podniku Technické služby, s.r.o. Kežmarok, registrovaný sociálny podnik a Verejnoprospešné služby Mesta Kežmarok za úpravu terénu, firme Holzdesign, spol. s.r.o. za prevedenie altánku a firme TSA, s.r.o. Kežmarok za trávny koberec. V druhej etape chceme pristúpiť k položeniu dlažby a kvetinovej úprave.

Ako spoločenstvo veriacich chceme aj my prispieť k skrášleniu nášho mesta, ktorého sme súčasťou. Aktuálne prebieha rekonštrukcia Kaplnky Kristovho pádu pri bývalom Tatraľane v smere na Rakúsy. Na tento účel nám bola poskytnutá dotácia Prešovského samosprávneho kraja. Zvyšné výdavky financuje naša farnosť. Na budúci rok máme v pláne obnoviť ďalšiu Kaplnku Jána Nepomuckého pri križovatke smerom na Tehelňu.

To sú však tie materiálne veci. Viac ako stavby a chodníky, je potrebné budovať medziľudské vzťahy a chodníky do ľudských sŕdc. Chcem zvlášť našich seniorov povzbudiť slovami, ktoré vyriekol pápež František. Pamätajme, že Boh nikdy nejde do dôchodku. Pán vie o všetkých našich trápeniach. On aj dnes posiela anjelov, aby nás utešili. Niekedy majú títo anjeli tvár vnukov, inokedy príbuzných, priateľov alebo tých, ktorých sme spoznali práve teraz. V tejto dobe sme sa naučili chápať, aké dôležité sú pre každého z nás objatia a návštevy. Sme potrební pre budovanie zajtrajšieho sveta v bratstve a sociálnom priateľstve: sveta, v ktorom budeme žiť – my s našimi deťmi a vnukmi – keď sa búrka utíši. Všetci sa aktívne zúčastňujme na rehabilitácii a podpore zranenej spoločnosti.

František Trstenský,
farár a dekan v Kežmarku