Aktuality

Cestou necestou po krásach okresu Kežmarok

Brány múzeí a galérii sa načas zatvorili. Nastal ideálny čas objavovať umenie v prírode. Iba niekoľko kilometrov vzdialené lokality vábia návštevníkov čarom zimnej krajiny. Ak vám dochádzajú nápady, kam sa v okolí vydať,  ponúkame deväť zaujímavých tipov.

1. Krivý Kút a Belianske lúky

Krivý kút je oddychovo-vzdelávací areál a chránené územie. Náučný chodník vedie cez významnú archeologickú lokalitu. Aj keď sa nejedná o rozľahlé územie, svojou rozmanitosťou je jedinečné. Značnú časť tvoria mokrade, v ktorých sa dobre darí bobrom. Drevený chodník privedie návštevníkov bezpečne k replike pravekého obydlia. Ak sa vám táto prechádzka zapáčila, môžete si naplánovať výlet do národnej prírodnej rezervácie Belianske lúky.

Ide o lokalitu chráneného rašeliniska. V tejto oblasti rastie niekoľko druhov prísne chránených rastlín. Ich výskyt je nepretržitý od doby ľadovej. Aj preto pre Belianske lúky platí 4. stupeň ochrany. Náučný chodník je obohatený o množstvo informačných panelov. Jeden z nich prezrádza, že v danej lokalite sa našli vzácne 3 000 rokov staré bronzové meče.

2. Rímskokatolícky kostol sv. Antona Pustovníka

Tento farský kostol bol postavený okolo roku 1260 a do dnešných dní je najväčšou architektonickou dominantou Spišskej Belej. Stavba získala dnešný vzhľad vďaka početným prestavbám, ktoré začali v neskororománskom slohu.

V interiéri zaujme hlavný oltár, gotická krstiteľnica zo začiatku 15. storočia, socha Ukrižovaného, na ktorej má Ježiš pohyblivé ramená. Esteticky pôsobivý je aj ranobarokový chór s maľovanými obrazmi. V rovnakom období bol zhotovený aj veľký krištáľový luster. Veriacim ho darovala barónka Czóbelova zo Strážok. Okrem toho sú v svätyni aj gotické lavice z roku 1502.

3. Anglický park kaštieľa v Strážkach

Presný rok založenia parku nie je známy. Môžeme predpokladať, že po zmene majiteľov v prvej polovici 19. storočia bol pri kaštieli založený aj park v duchu dobovej módy, ktorý podtrhol romantický charakter kaštieľa. Katastrálna mapa z roku 1870 zobrazuje už stabilizovanú parkovú dispozíciu, čo datuje jej založenie do druhej tretiny 19. storočia. Terajší park pochádza z poslednej tretiny 19. storočia, keď staršiu úpravu rozšírili a zjednotili.

Cez park vedie cyklotrasa spájajúca kultúrno-historický región. Okrem citlivo umiestnených sôch a romantických brehov rieky Poprad je z parku impozantný pohľad na tatranské štíty. V blízkosti kaštieľa sa nachádza miesto posledného odpočinku rodiny Czóbelovej, ktoré je súčasťou parku.

4. Obec Ostrurňa

Zrubové domy posadené na kamennej podmúrovke, ktorá vyrovnávala nerovnosť terénu, sú jedinečné. Sedlové strechy pokryté ručne štiepnym šindľom veľmi dobre odolávali náporom snehu. Škáry medzi opracovanými brvnami sú vyplnené a vymaľované prevažne modrou farbou. Okrem estetickej stránky táto technika mala zároveň izolačnú funkciu. Typické sú aj výrazné ornamentálne zdobené okenice.

Dnes tvorí 157 dreveníc Osturne pamiatkovú rezerváciu ľudovej architektúry. Pre návštevníkov sa tak zachoval autentický živý skanzen, ktorý prirodzene vytvorili a udržiavajú mozoľnaté ruky miestnych obyvateľov. Jedným z fenoménov je používané nárečie – Osturnianska hvara. Prevažné gréckokatolícke vierovyznanie radí Osturňu za najsevernejšiu rusínsku obec pod Spišskou Magurou.

5. Obec Majere

Na hranici s Poľskom sa už začiatkom 14. storočia usadili mnísi z rádu kartuziánov. Pri svojom pustovníckom živote v obciach Lechnica a Červený Kláštor spravovali aj pôdu na území dnešnej obce Majere.

Ako menila voda mohutného Dunajca drsnú prírodu, tak čas menil majiteľov územia. Po lokálnom zániku mníšskeho rádu kartuziánov a kamaldulov zostalo panovníkovi Jozefovi II. neobývané územie so strategickým potenciálom. V roku 1786 sa sem prisťahovali osadníci zo Švábska. Aj preto nieslo územie názov Vyšné Šváby.

Necelá stovka obyvateľov stráži vzácny poklad Zamagurského regiónu. Dobre sa na lúkach darilo jedinečným bylinám, ktoré dodnes chutnajú predovšetkým ovciam. Mliečne produkty so Salaša Pieniny preto jednoznačne patria medzi poklady z mliečnej farmy, ktoré nie len dobre chutia, ale sú aj výživné a zdravé.

 

6. Múzeum Červený kláštor

Zasnežené nádvorie, pokoj a ticho privítajú návštevníkov kláštora v zime. Jeho história  sa začala  okolo roku 1320. Kamenné základy boli položené po roku 1330 a výstavba trvala niekoľkých desaťročí. Kláštor rádu kartuziánov odolával rôznym nástrahám takmer 250 rokov V 18. storočí sa v kláštore usadili kamaldulskí mnísi. Pre obyvateľov Červeného Kláštora bolo spravovanie opátstva kamaldulmi vnímané pozitívne. Viditeľným prínosom pre široké okolie bolo spravovanie lekárne. Lieky vyrobené v kláštore boli vyhľadávané aj za hranicami krajiny. Azda najznámejším správcom lekárne bol brat Cyprián. Lekáreň pozdvihol na takú vysokú úroveň, až sa dostala do povedomia celého Uhorska.

7. Obec Veľká Franková

Nepokojné obdobie a život uprostred hlbokých lesov decimoval miestne obyvateľstvo . Čiastočne pomohla udržať život v obci valašská kolonizácia. Zásadným prelom nastal v roku 1553, keď sa na pozvanie priora kartuziánskeho kláštora do Veľkej Frankovej nasťahovalo rusínske obyvateľstvo. To si prinieslo východný cirkevný obrad. Už o deväť rokov sa Veľká Franková uvádza, ako dedina Rusínov.

Kľukatiaca sa cesta ponúka množstvo jedinečných výhľadov na všadeprítomné lesy a voňavé lúky. Nečudo, že táto krása priam láka k prechádzkam i cykloturistike a v zimnom období k spoznávaniu na bežkách.

8. Obec Malá Franková

Na čo sa v obci oplatí zamerať je určite drevený Kostol sv. Jozefa. Bol prestavaný do dnešnej podoby z pôvodnej menšej kaplnky. V interiéri sa nachádza starší oltár z obdobia neskorého baroka i sochy sv. Jozefa s Ježišom a Panny Márie vyrezané z lipového dreva.

V sakrálnom duchu sa nesie staroslovenský areál a prvé ľudové múzeum hlaholiky. Expozícia s názvom Ogrod svätých sedmopočetníkov je zaujímavá aj jednou raritou. Ide o najmenší drevený kostolík na Slovensku, nachádzajúci sa uprostred areálu. Nie menej zaujímavý je unikátny drevený kríž so solárnym podsvietením.

Ak pôjdete po žltej turistickej značke, odmenu odovzdá samotný vrch Furmanec v nadmorskej výške 1038 m. Málokomu to však postačí. Chodník klesá až do Bachledovej doliny, kde je veľké lyžiarske stredisko prepojené sedačkovou lanovkou.

9. Obec Jezersko

Priamo nad Jezerskom leží v náručí lesa a ticha krásne horské jazero – Jezerské jazero, jedna z prírodných rezervácií vyhlásených v Pieninách. Od obce je vzdialené asi tri kilometre. Prírodou prevedú vyznačené turistické chodníky okolo spomínaného jazera na vyhliadkovú vežu (ku krížu). Turistom ponúka zaujímavé dobrodružstvá i modrá a zelená značka po hrebeni s napojením na trasy do Ždiaru a Belanských Tatier. Sú zokruhované s možnosťou návratu do Jezerska. Zviesť sa môžete na bobovej dráhe z hrebeňa pod Bukovinou do Bachledovej doliny. Zjazdové a bežecké lyžovanie v Jezersku a býva v zimnom období v nádhernej prírode pri 100 percentnej garancii snehu.

Spracovala: Patrícia Rozgonyiová