Aktuality

Deti pripravené na turistiku

V knihe Krása v horách ukrytá Oto Rozložník odpovedá na desať otázok, ako deti správne viesť po turistických chodníkoch našich hôr.

1. Od akého veku zobrať deti na túru?

Začať s turistikou sa dá vo veľmi útlom veku. Rodič si môže vybrať z veľkej ponuky nosičov. Dôležitá je primerane náročná a dlhá trasa s častými prestávkami.

2. Akú vhodnú túru vybrať?

Konkrétny výber je naozaj individuálny. Čo zvládne dvojročné dieťa, nemusí zvládnuť päťročné. Na začiatok je dobrým nápadom ľahká trasa na otestovanie, kto na čo má.

3. Ako prejsť kritické miesta?

Pre deti sú rebríky či rokliny skúškou vlastných síl, odvahy a skúsenosti. „Ak má niekto obavy, rodič môže zobrať dieťa na rebríku pred seba medzi svoje ruky, istí ho zospodu tak, že nespadne,“ radí Oto Rozložník.

4. Ako predísť nude?

Dieťa by sa malo sústrediť na okolitú prírodu, nie na cieľ cesty. Najlepšie zaberajú rôzne hry a súťaže. Vo väčšom kolektíve sa deti zabavia aj navzájom.

5. Čo vopred naplánovať?

Trasu si treba vopred naplánovať, čo sa týka náročnosti, času a schopnosti dieťaťa.  Samozrejmosťou je dostatok občerstvenia a náhradné oblečenie. Nezabúdajte na pripoistenie pre prípad zásahu horskej služby.

6. O koľkej ráno vstať?

Budíček si nastavte podľa toho, ako dlho vám bude trvať cesta na začiatok túry, samotná túra a návrat. Prirátajte si približne 20 percent na fotenie a obzeranie prírody. Myslite pri tom aj na nevyspytateľné počasie.

7. Čo do batoha?

Oblečte si viac vrstiev tenkej termobielizne a pribaliť vám stačí čiapku, rukavice, vetrovku a pláštenku. „Nikto by nemal zabudnúť na pokoru a úctu k prírode. Sme tam len na návšteve, a to by sme mali učiť aj deti,“ pripomína skúsený turista.

8. Čo jesť a piť?

V zime čaj, v lete vodu. Okrem chlebíka si môžete zobrať čerstvú zeleninu, čerstvé alebo sušené ovocie a pochutiny. Neodporúčajú sa mastné a ťažké jedlá, ktoré oberajú človeka o energiu.

9. Čo robiť v búrke?

Ak vidíte, že sa blíži búrka, utekajte do bezpečia čo najrýchlejšie. Pred búrkou sa určite nechovávajte pod osamelý strom. Ani pod taký, ktorý vyčnieva medzi ostatnými.

10. Kedy je najvhodnejšie obdobie na túru?

Horúce mesiace ako júl a august sú kvôli nestabilnému počasiu v horách nebezpečné. Najideálnejšie je babie leto, keď bývajú rána chladnejšie, no na obed sa príjemne vyčasí.

 

Patrícia Rozgonyiová