Aktuality

Do histórie šachistov sa zapísala prvá ženská olympionička

Prvou a na dlhý čas jedinou Slovenkou, ktorá zvíťazila na majstrovstvách Československa žien v klasickom šachu bola v roku 1974 Margita Poľanová.

Do športovej kroniky nášho mesta neodmysliteľne patrí šachistka Margita Poľanová. Narodila sa v piatok 13. novembra 1953 v Kežmarku. So šachom začala ako 10-ročná, a to zásluhou svojho otca Alexandra Poľana, ktorý viedol šachový krúžok v kežmarskom Dome pionierov. Mal tam zväčša chlapcov, ale podarilo sa mu získať i šesť dievčat, lebo sa chcel pričiniť o zlepšenie úrovne stagnujúceho ženského šachu na Slovensku.

Prvé úspechy tohto krúžku ho len povzbudili k usilovnejšej práci, a tak už o tri roky sa jedno dievčat, B. Erghová, odvážilo vycestovať na medzinárodné pionierske turnaje do zahraničia a doviezlo si z vtedajšej NDR strieborné medailu. V rokoch 1967 a 1968 si štyri kežmarské dievčatá – Arghová, Líšková, Poľanová, Prokopovičová – vybojovali v Budapešti zlato. Najrýchlejšie z tejto skupiny napredovala Margita.

Margita ako dorastenka bola majsterkou SSR, v prebore ČSSR získala tri razy jedno z najvyšších umiestnení a potom dva roky po sebe titul preborníčky. Ako 16-ročná už hrala medzi ženami a v Žilinskom polofinále bola tretia, o dva roky v Sliači druhá. „V roku 1974 sa konala Šachová olympiáda žien v Medelline v Kolumbii a naše československé družstvo skončilo na šiestom mieste,“ spomína Margita Poľanová.

S veľkou podporou otca, usilovným štúdiom kníh a čítaním vtedajších časopisov o šachu sa prebojovala medzi elitu. Jej hlavným tromfom na turnajoch boli výborné nervy. Margita vyštudovala lekársku fakultu v Košiciach a popritom hrávala ešte i volejbal za Sláviu Košice.

 

Ondrej Miškovič, foto: archív Eduarda Hagaru st.