Aktuality

Do Kežmarku prichádza líder na trhu vo vývoji a výrobe

V Kežmarku sa v roku 2019 začalo s výstavbou závodu nemeckej spoločnosti Mubea Engineering AG, ktorý sa bude zameriavať na výrobu automobilových a náhradných dielov. Vzniknúť tu má aj inžinierske centrum a centrum na náhradné diely.

Primátor mesta Ján Ferenčák sa 17. februára v priestoroch kežmarskej radnice stretol so zástupcami spoločnosti Mubea a so zástupcami výskumných ústavov a vysokých škôl na Slovensku a v Ukrajine, ktoré poskytnú tejto spoločnosti budúcich kvalifikovaných pracovníkov.

„Sme veľmi radi, že bolo zvolané takéto stretnutie, čo potvrdzuje, že sme prišli do správneho regiónu,“ povedal Martin Heveri, ktorý má na starosti ľudské zdroje v spoločnosti Mubea. Zároveň Heveri priznal, že spoločnosť tu chce nielen vyrábať, ale mať aj vývojové centrum. Vybudovať takéto centrum si vyžaduje aj značný počet odborníkov v oblasti. Ľuboš Lopatka, ktorý je riaditeľom Výskumného ústavu zváračského, povedal, že je všeobecne známe, že firma Mubea vstupuje do Kežmarku s výrobou a, samozrejme, jej príchod súvisí s vybudovaním inžinierskeho centra, aby sa firma dokázala v tomto prostredí etablovať ako spoločnosť, ktorá prináša vyššiu pridanú hodnotu celému regiónu.

Štefan Boháček, ktorý reprezentoval Výskumný ústav papiera a celulózy v Bratislave, povedal, že toto prvé stretnutie bolo práve o hľadaní synergií medzi jednotlivými pracoviskami. „Poskytli sme si navzájom o sebe informácie a hľadali sme prieniky v oblasti výskumu a testovania, no predpokladáme, že v blízkej budúcnosti sa tieto prieniky budú týkať aj oblastí s vyššou pridanou hodnotou,“ povedal Boháček.

Investícia spoločnosti má dosiahnuť v horizonte šiestich rokov hodnotu 51 miliónov eur. Nemecká spoločnosť chce v priemyselnom parku postupne vytvoriť približne 500 pracovných miest, z toho 115 bude v oblasti výskumu a vývoja. Prvých zamestnancov si už spoločnosť vybrala. Slovensko vďaka svojmu strategickému umiestneniu v rámci regiónu, priaznivému politickému prostrediu a vysokej kvalifikácii zamestnancov bolo jasnou voľbou pri ďalšej expanzii spoločnosti.

„Výrobný závod v Kežmarku je významným partnerom okolitých závodov Mubea a určuje moderný a efektívny trend, ktorým sa spoločnosť chce riadiť aj v budúcnosti,“ uvádza Mubea na svojom webovom sídle. „Cieľom stretnutia bolo dať správnych hráčov za spoločný stôl,“ vystihol podstatu stretnutia primátor mesta Kežmarok Ján Ferenčák, ktorý zároveň vyzdvihol snahu zúčastnených nájsť spôsob, ako v Kežmarku vytvoriť bázu pre vedeckú a výskumnú činnosť. Prepojenie výskumných pracovísk v Kežmarku so zahraničnými pracoviskami v Ukrajine alebo v Poľsku by podľa slov primátora mesta dokázalo do regiónu priniesť ďalšie pracovné pozície vedeckých a výskumných pracovníkoch.

Ondrej Miškovič