Aktuality

Do Národnej rady sa dostali aj Kežmarčania, budú v koalícii a opozícii

V najsilnejšej strane parlamentu OĽaNO bude Jana Majorová Garstková, v strane Smer – SD primátor mesta Ján Ferenčák a medzi poslancami strany Kotlebovci – ĽSNS budú Štefan a Filip Kuffovci.

Na 32. mieste kandidátky hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti bola Kežmarčanka Jana Majorová Garstková, ktorá získala v meste Kežmarok 676 hlasov, v Kežmarskom okrese 1 253 hlasov a celkovo 5 134 hlasov.

„Volebnú noc som strávila v Trnave v športovej hale s ďalšími kandidátmi za hnutie OĽaNO a s množstvom ľudí, ktorí nás prišli podporiť. Boli sme veľmi nadšení, keď sme videli prvé prieskumy. Neočakávali sme také čísla. O to viac ma teší, že prišlo voliť toľko ľudí a podporili naše hnutie,“ povedala Majorová Garstková s tým, že sa chce venovať téme regionálneho rozvoja, cestovného ruchu a eurofondom. „V tom som doma, keďže som v týchto oblastiach pracovala niekoľko rokov.“

„Nesmierne si vážim všetkých, ktorí prišli voliť, ktorí dali hlas nášmu hnutiu a v neposlednom rade tých, ktorí mi dali dôveru a zakrúžkovali aj moje číslo na volebnom lístku. V súčasnosti sa však musíme zamerať na ochranu nášho zdravia, dbať na hygienu a čo najlepšie a čo najrýchlejšie zvládnuť všetky situácie súvisiace s koronavírusom,“ dodala.

V parlamente bude aj primátor

Do poslaneckých lavíc zasadne aj primátor mesta Kežmarok Ján Ferenčák, ktorý kandidoval za stranu Smer – SD z 28. miesta. V meste Kežmarok dostal 765 preferenčných hlasov, v okrese 1 236 hlasov a na celom Slovensku 2 679 hlasov.

„Volebnú noc som strávil doma s manželkou. Do pol piatej sme pozerali televíziu a čakali sme na výsledky. Chcem poďakovať všetkým voličom, a zvlášť tým, ktorí mi dali hlas. Zároveň musím poďakovať aj mojej rodine, že to so mnou zvládajú, za ich podporu a tolerantnosť. Každú funkciu či mandát prijímam s pokorou a rešpektom. Viem, čo to prináša. Premýšľal som celý víkend nad témami a oblasťami, na ktoré sa chcem zamerať. Musím však povedať, že v opozícii nemáte opraty v rukách, ale musíte držať na uzde tých, ktorí tu budú vládnuť,“ zhodnotil volebný výsledok i budúce pôsobenie v parlamente primátor. Ako dodal, v Národnej rade bude chcieť pomáhať regiónom, aby ľudia, ktorí žijú kdekoľvek na Slovensku, mali plnohodnotný život a dostupnosť základných potrieb.

Funkciu primátora však Ferenčák neopustí. „Mesto je pre mňa vždy prioritou. Budem naďalej zastávať post primátora,“ uviedol.

Dvaja z jednej strany

Na kandidátke strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko boli na kandidátnej listine pred voľbami z Kežmarku dvaja zástupcovia. Filip Kuffa kandidoval z 33. miesta, v meste získal 69 hlasov, v okrese 391 hlasov a celkovo na Slovensku 10 559 hlasov.

„Volebnú noc som strávil doma, sledoval som televíziu a tiež aj výsledky na internete na stránke Štatistického úradu. Som spokojný aj s tým, ktoré strany sa nedostali do parlamentu, no očakával som, že náš výsledok bude o niečo vyšší, ale všeobecne môžem povedať, že som spokojný,“ povedal v rozhovore pre Kežmarskú televíziu. Ako dodal, to, že bol na kandidátke ĽSNS neľutuje, a ak by sa mal rozhodnúť opäť, ponuku by prijal.

Štefan Kuffa kandidoval z 36. miesta. V meste Kežmarok získal 100 preferenčných hlasov, v Kežmarskom okrese 489 hlasov a celkovo 20 080 hlasov. Obaja sú členmi strany KDŽP – Aliancia za Slovensko.

„Rešpektujeme rozhodnutie voličov. Kampaň zo strany liberálnych strán bola plná nenávisti a zloby. Často s kameňmi v rukách a s perverznými transparentmi nám nadávali a preklínali nás. To tu na Slovensku ešte nebolo. Sme veľmi spokojní s tým, čo sa nám podarilo. Ďakujeme voličom a dodržíme, čo sme sľúbili, že ich hlas neprepadol a my ich dôveru, ktorú nám prejavili, nezradíme. Celkovo sme za našu stranu KDŽP – Aliancia za Slovensko získali 51-tisíc krúžkov. Naše spojenectvo s ĽSNS neľutujeme a aj v budúcnosti sa budeme spájať len s tými, ktorí ochranu života, rodiny a boj proti genderizmu budú vždy jednoznačne podporovať,“ uviedol Štefan Kuffa v písomnom stanovisku.

Na 150. mieste kandidátky strany Kotlebovci – ĽSNS bol Milan Mazurek. Ten bol na nej zapísaný ešte ako občan Spišskej Belej, v súčasnosti je už Kežmarčanom. Mazurek dostal v Kežmarku 294 hlasov, v kežmarskom okrese 1 336 hlasov a celkovo ho zakrúžkovalo 65 921 voličov, čo ho vynieslo na druhé miesto v celkovom poradí a stane sa tak piatym Kežmarčanom v parlamente.

Lorant Paugsch, Beata Oravcová