Aktuality

Do školských lavíc sa vrátili ôsmaci a deviataci. Účasť v Kežmarku bola vysoká

Od pondelka 19. apríla sa mohli vrátiť k prezenčnej forme výučby aj žiaci ôsmych a deviatych ročníkov základných škôl. Do školských lavíc v Kežmarku sa vrátilo v priemere 95 percent žiakov.

Návrat do školských lavíc sprevádzali viaceré hygienické a bezpečnostné opatrenia. „Teším sa, že aj ďalšie ročníky sú opäť v škole, v kolektíve, lebo to, čo im v rámci dištančného vzdelávania nevieme nahradiť, je kontakt so spolužiakmi, o ktorý boli posledný rok ukrátení. Čo sa týka povinného testovania žiakov, bol by som rád, aby všetci tí, ktorí o to prejavia záujem, boli testovaní kloktacími testami. Odľahčíme tým MOMky, ale hlavne je to menej zaťažujúce pre detský organizmus. Je to ale na báze dobrovoľnosti,“ uviedol primátor mesta Kežmarok Ján Ferenčák.

Najvyššiu účasť, až 99 percent, mali v prvý deň prezenčného vyučovania na Základnej škole s materskou školou Nižná brána. „My sme v škole už od februára. Prvý stupeň chodí stabilne v priemernom počte 90 percent žiakov, žiaci materskej školy v priemere 85 percent žiakov a teraz prišli ôsmiaci a deviati v počte 99 percent. Takúto dochádzku nemáme častokrát ani za bežného režimu,“ priblížil riaditeľ školy Dušan Tokarčík. Kloktacie testy sa u nich osvedčili, mladšie ročníky mali možnosť kloktať už trikrát. Tento týždeň k nim pribudnú aj ôsmaci a deviataci. Žiaci, ktorí absolvovujú testovanie kloktaním, sa už nemusia dodatočne testovať antigénovými testami.

Účasť na vyučovaní je i naďalej podmienená pretestovaním zákonného zástupcu a testuje sa tiež žiak na druhom stupni základných škôl. Obnovila sa aj prevádzka školských jedální, a to pre žiakov, ktorí sa vzdelávajú prezenčne.

V prípade, že Kežmarok ostane i naďalej medzi okresmi s priaznivou epidemiologickou situáciou, konkrétne v červenej farbe (2. stupeň varovania), od 26. apríla sa otvorí celý druhý stupeň ZŠ a prvé štyri ročníky 8-ročných gymnázií, ktoré zodpovedajú 2. stupňu ZŠ.

 

Mgr. Barbora Sosková

oddelenie komunikácie a propagácie