Aktuality

Drevokumšt je stopou ľudskej ruky a fantázie srdca

ilustračný obrázok

Ako prvý na Slovensku začal remeselník Juraj Adamjak vyrábať pod vlastnou značkou jedinečné sústružené drevené misky so zachovanou pôvodnou kôrou. Tie vďaka rozmanitému tvaru, povrchovej úprave ľanovým olejom, prírodnej kôre z nádherne prírodne vyfarbeného masívu dreva sú ekologické originály.

Tokárske výrobky sú z koreňov a hrčí stromov, ktoré mali ťažký život. Hoci ich pokrútilo, nezlomili sa a rástli ďalej. Tam sa skrýva najkrajšia kresba dreva, ktorú je potrebné nájsť. Mnohokrát sú výrobky z drevín, ktoré boli zachránené pred ohňom a bol im daní ďalší rozmer života po vyrúbaní. Misy sú z tvrdých drevín od Tatier- zo slivky, hrušky, čerešne, orecha, jablone, alebo z jaseňa, javora, buku.

„Tradičnému tokárskemu remeslu som sa vyučil v umeleckom družstve  Javorina. Posun môjho remesla nastal pod vlastnou značkou výrobou a sústružením do mokrého dreva. Zachovaním originálneho tvaru, kresby a pôvodnej kôry na výrobku vznikli umelecké originály, ktoré dostali  meno pramisky,“ približuje svoju cestu za poznaním remesla Adamjak. Rodák z Kežmarku pochádza z remeselnej rodiny. Už jeho otec ako výrobca ždiarskeho kroja sa zúčastňoval na prvých ročníkov EĽRO. Festival podľa názoru remeselníka patrí k najlepším organizovaním remeselným a kultúrnym podujatím na Slovensku.

Odmena v podobe záujmu zo strany verejnosti je najsladšia. Preto remeselníka potešilo, že po prezentovaní výrobkov ho oslovili viaceré televízie a rozhlas. „Urobili reportáž o mojej práci, čo mi pomohlo dostať sa do povedomia, lebo živiť sa umeleckým remeslom je ťažké. Za to som svojmu rodnému mestu veľmi vďačný, že nezabúda na svojich remeselníkov. Vybrali ma spropagovať EĽRO v Teleráne a mal som oblečený otcov výrobok – ždiarsky serdák, v ktorom som výrobu misiek s kôrou predvádzal ako novinku. Potešilo ma, keď mi návštevníci EĽRA povedali, že ma videli v televízii a kvôli mojím výrobkom si prišli pozrieť EĽRO až Bratislavy a iných kútov Slovenska,“ hovorí remeselník Adamjak.

Počas návštevy festivalu tokárskeho remeselníka zaskočila svojim postrehom jedna návštevníčka. Vraj majú drevené misky kazy, teda pôvodné puklinky v dreve, suky a hrče. Tie sú v remesle považované za prednosti a potvrdzujú originalitu z prírody. Práve to vyhľadávajú zahraniční zákazníci. Celú situáciu zachránil jej manžel. „Povedal, že nech si to nevšímam, lebo ona vidí kazy všade – je zubárka. Boli to prvé výrobky tohto druhu a návštevníci sa s takými misami ešte nestretli. Dnes ich už vyrábajú viacerí remeselníci. Som rád, že som bol ich priekopníkom,“ dodáva v závere rozhovoru jedinečný remeselník Adamjak.

Patrícia Rozgonyiová, foto: Archív Juraja Adamjaka