Aktuality

Ekologická charita v našom meste

Po celom Slovensku je rozmiestnených viacero kontajnerov určených na zber oblečenia a rôznych textilných materiálov. Ekologickým riešením pre domácnosť, ale i mesto je umiestňovanie nepotrebného oblečenia práve do takýchto nádob. Časť pretriedeného oblečenia putuje ľudom v núdzi prostredníctvom partnerských charitatívnych organizácií.

Do takéhoto typu zberných kontajnerov sa zbiera iba oblečenie vhodné na ďalšie použitie, teda čisté, nepoškodené a použiteľné pánske, dámske, ale i detské, opasky, kabelky, topánky a bytový textil. Zberný kontajner na šatstvo nie je určený pre textilný odpad nevhodný na ďalšie použitie, ak je znehodnotený, poškodený, špinavý a nepoužiteľný. V tom prípade sa odporúča jeho vyhodenie do nádoby určenej na komunálny odpad.

Kežmarok je do projektu ekologickej charity taktiež zapojený a nachádza sa tu 15 zberných kontajnerov na šatstvo. „V zberných kontajneroch sme za rok 2018 nazbierali 26 ton šatstva a v minulom roku 2019 dokonca až 29,74 ton,“ uviedol Roman Huťa z oddelenia územného plánu, životného prostredia a stavebného poriadku Mestského úradu v Kežmarku. Odvoz textilu vykonáva zmluvná firma, ktorá následne zabezpečuje aj jeho pretriedenie a recykláciu nevyhovujúcich kusov oblečenia.

Opakované podnety občanov, súvisiace s kontajnermi na zber šatstva, sa týkali hlavne vandalov, ktorí tieto nádoby pomaľovali nápismi, prípadne sa pokúšali otvoriť zadnú časť kontajnera, alebo sa prednou časťou dostať do vnútra. Mestská polícia v meste eviduje zopár takýchto pokusov odcudzenia zozbieraného šatstva. Tí, ktorí sa o to pokúsili, vo väčšine prípadov skončili až v rukách štátnej polície. Zároveň polícia vyzýva občanov, ak by zbadali pri týchto smetných nádobách aktivitu spojenú s poškodzovaním cudzej veci, aby ju bezodkladne nahlásili. Známy je aj prípad úmrtia v takomto type zberného kontajnera, ktorú si spôsobil mladík v Čachticiach. Smrť nastala po tom, ako si chcel z miestneho zberného kontajnera ukoristiť nejaké oblečenie a pravdepodobne ho chcel speňažiť. „Dvadsaťjedenročný muž bol zaseknutý v mechanizme kontajnera určeného na textil,“ opísal hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne Pavol Kudlička.

Zoznam lokalít, v ktorých sa v Kežmarku nachádzajú zberné kontajnery: Tehelňa – pri obchode, Severná 4, Možiarska 2, Toporcerova 29, Martina Lányiho 9 – 11, Jakuba Kraya – parkovisko, Priekopa 3, Tatranská 53, Košická 1, Lanškrounská 20, Levočská 2, Petržalská 16, Karola Kuzmányho 13, Južná 3, Obrancov mieru 11.

Ondrej Miškovič