Aktuality

História osobností Kežmarku v marci znovu ožije v pripravovanom projekte

Minulý rok patril významnému 750. výročiu nášho mesta. Počas tohto obdobia miestny historik Milan Choma približoval občanom nášho mesta najvýznamnejšie osobnosti spod Tatier, ktoré neodmysliteľne patria k dejinám Kežmarku.

Milan Choma sa teraz rozhodol posunúť tieto poznatky širokej verejnosti. V spolupráci s mestom Kežmarok vytvoril koncepciu, ktorá tieto osobnosti dokáže priblížiť všetkým vekovým kategóriám. Využitie výstupov z týchto prezentácií nájdu občania v mnohých oblastiach, od školstva po cestovný ruch.

„Chcem, aby tieto prezentácie mali učitelia vždy poruke a mohli ich použiť napríklad pri významných udalostiach mesta či výročiach týchto osobností,“ predstavil svoju víziu Milan Choma, ktorý ako pedagóg vyučoval dlhé roky v Spišskej Belej a Kežmarku. Postupným uverejňovaním výstupov na sociálnych sieťach a webstránke mesta si tak znovu pripomenieme dedičstvo, ktoré nám predkovia zanechali.

Výstup z pripravovaného projektu Velikáni pod Tatrami tvoria tri základné prvky: prezentácia, videoprezentácia a plagát. Vysvetlime si využitie týchto výstupov na praktických príkladoch. Učiteľ počas vysvetľovania histórie vie svoje sprievodné slovo obohatiť už o hotovú prezentáciu, alebo vie deťom pustiť krátke video, v ktorom sa im prezentácia za pár minút predstaví sama. Turista si počas návštevy informačnej kancelárie môže pozrieť historické zábery mesta na prezentačnom videu, to isté môžu školy ponúknuť vo svojich informačných spotoch, ktoré prehrávajú žiakom na televízoroch dostupných vo vestibuloch. Plagáty budú umiestnené na miestach, kde sa tieto osobnosti pohybovali, prípadne budú využité ako informačné letáky, ktoré napomôžu celkovej propagácii mesta, ako i informovanosti občanov. Dôležitým prvkom týchto plagátov je aj QR kód, ktorý nasnímaním a prelinkovaním na webstránku mesta.

V budúcnosti sa uvažuje aj o aplikácii na zariadenia android, v ktorých by tieto osobnosti ako i história mesta boli k dispozícií aj v offline režime. História, ktorá je s naším 751-ročným mestom spojená, bude aj vďaka tejto snahe bližšia dnešným ľuďom v Kežmarku, ale i tým, ktorí sa budú chcieť o našom meste viac dozvedieť. Bližšie informácie, ako i výstupy z týchto prezentácií nájdete na stránke www.kezmarok.sk/osobnostimesta.html. Projekt vznikol v spolupráci s oddelením komunikácie a propagácie mesta Kežmarok.

Ondrej Miškovič