Aktuality

Historická Reduta v Kežmarku dostane novú tvár

Mesto Kežmarok začína s rekonštrukciou exteriéru Reduty. Budova zo 17. storočia patrí medzi národné kultúrne pamiatky.

Reduta bola odovzdaná k rekonštrukcii v piatok 26. marca za účasti primátora Kežmarku Jána Ferenčáka a Ivety Bujnovej z Krajského pamiatkového úradu Prešov. Slávnostný charakter inak komornej udalosti dodal zápis odovzdania na historickú listinu a scénický vstup Mateja Glasera, prvého známeho kníhtlačiara. „Ideme kompletne rekonštruovať Redutu, aby mohla naďalej slúžiť svojmu účelu. Cieľom je zachrániť túto vzácnu architektúru, jej sofistikovanú atmosféru a vdýchnuť jej nový život,” povedal po odovzdaní Ján Ferenčák.

Projekt Komplexná rekonštrukcia NKP Reduta na ul. Hlavné námestie 3 v Kežmarku s číslom ÚZPF 2613/0 obsahuje opravy a nátery fasády, opravu omietok, výmenu pieskovcových obkladov sokla a pilierov, výmenu výplní dverných a okenných otvorov, komplet výmenu strešnej krytiny a poškodených častí krovu. Súčasťou fasády je nástenná maľba, ktorá si vyžaduje reštaurátorský prieskum a následné reštaurátorské opravy. Obnovený vnútorný dvor bude verejne prístupný a bude slúžiť pre účely expozície.

Reduta bola za národnú kultúrnu pamiatku vyhlásená v roku 1981. Ide o pôvodne renesančnú budovu zo 17. storočia, ktorá za svojimi múrmi ukrýva množstvo príbehov. Na jej mieste stála v minulosti strážna veža. Tú prestavali v 17. storočí majitelia kežmarského hradu, rodina Thökölyovcov, na takzvaný panský dom Herrenhaus. Ubytovávali v ňom svojich hostí. V rokoch 1705 – 1708 bola v budove tlačiareň Mateja Glasera – Vitraria, kde vyšli nemecké, maďarské i latinské publikácie, ako aj knihy v dobovej slovenčine. V roku 1818 sa budova prestavala v klasicistickom slohu na redutu. Na priečelí je namaľovaný mestský erb a latinský nápis Určené pre stráže, hostí a zábavy. Veža bola z budovy odstránená roku 1846. Pri prestavbe bola spojená s meštianskym domom na Hlavnom námestí č. 3, na ktorom je renesančný portál s iniciálami S.W. a kamenárskym znakom.

„Klasicisticky upravená bola Reduta v rokoch 1818 a 1819. Ďalšie úpravy nasledovali v 70. až 80. rokoch 20. storočia a po roku 2000. Má dvoj a trojtraktovú dispozíciu, pôdorys v tvare nepravidelného obdĺžnika, je dvojpodlažná s podpivničením a nachádza sa v mestskej pamiatkovej rezervácii,“ priblížila úpravy Marta Markočiová, vedúca Oddelenia projektov a verejného obstarávania v Kežmarku.

Interiér budovy bol zrekonštruovaný v roku 2017. Jej prvé a druhé podlažie dnes využíva mestský úrad, sídli tam aj Centrum podpory regionálneho rozvoja.

Na základe úspešne podaného projektu vypracovaného mestom Kežmarok, ministerstvo kultúry schválilo na rekonštrukciu dotáciu 362 800 eur. Spolufinancovanie mesta je 20 250 eur.

Mgr. Barbora Sosková

oddelenie komunikácie a propagácie