Aktuality

Hradný pán opäť osedlá svojho koňa pred Kežmarským hradom

Podpis memoranda o spolupráci mesta Kežmarok a generálneho konzulátu Maďarska v Košiciach sa uskutočnil 18. novembra. Zástupcovia oboch strán, primátor mesta Ján Ferenčák a maďarská konzulka Ágota Hetey, majú záujem skrášliť Kežmarok jazdeckou sochou Imricha Thökölyho.

Maďarská konzulka navštívila naše mesto po prvýkrát v októbri. Rozhovor s primátorom sa týkal prevažne kežmarských osobností, ktoré rezonujú v maďarskom národe dodnes. „Dr. Vojtech Alexander bol významným rádiológom na budapeštianskej univerzite. Je tu veľa rodákov z Kežmarku, ktorí boli veľmi dôležití v histórii nielen pre Slovensko, ale aj pre celú Európu. Chceli by sme ich spropagovať nielen doma, ale aj smerom k Maďarskej republike,“ informoval primátor mesta Ján Ferenčák.

Podľa Ágoty Hetey našli spoločných viacero styčných bodov, na ktorých by sa dala v budúcnosti stavať ďalšia spolupráca. „Chcela by som zvlášť vyzdvihnúť najmä oblasť kultúry, kde sme si aj konkretizovali podujatia, ktoré by sme zrealizovali. Budeme mať zrejme možnosť urobiť aj Dni maďarskej kultúry v Kežmarku,“ povedala maďarská konzulka.

Pred samotnou výstavbou jazdeckej sochy vyberie Kežmarok vhodné miesto, kde by mohla stáť a získa potrebné povolenia od Pamiatkového úradu Slovenskej republiky. Vzápätí upraví terén a jeho okolie tak, aby vyhovoval piedestálu. Na ňom bude neskôr umiestnený text, na ktorom sa obe strany dohodnú. Výrobu samotnej sochy, pravdepodobne z hliny a bronzu, ako aj jej premiestnenie do mesta zabezpečí generálny konzulát.

Slávnostné odovzdanie sochy je zatiaľ stanovené na október 2021, keď si mesto Kežmarok pripomenie 115. výročie uloženia ostatkov Imricha Thökölyho. V 19. storočí sa medzi maďarskými vlastencami zrodila myšlienka presťahovať národného hrdinu späť do Uhorska. Nový evanjelický kostol, kde ležia pozostatky dnes, bol odetý v smútočnej výzdobe čiernej drapérie a dominovalo tam 88 vencov. V novembri roku 1905 sa začalo prvýkrát uvažovať o výstavbe sochy na jeho pamiatku.

Patrícia Rozgonyiová, Beáta Oravcová