Aktuality

Ikonický buk dostal nové meno

ilustračný obrázok

Už sedem desaťročí je buk lesný – previsnutý pred dnešnou budovou Horskej záchrannej služby ozdobou a akýmsi symbolom centra Starého Smokovca. Tento vzácny buk, ktorý sa uchádza o titul strom roka, je od soboty 7. júla 2021 známy ako „strom zaľúbencov“.

Nejeden návštevník prvej tatranskej osady si všimne a odfotí tento krásny stom, ktorý pripomína tvarom aj funkciou obrovský zelený dáždnik. Neobišiel ho ani kežmarský spisovateľ, sprievodca a činovník Oto Rozložník, ktorý sa rozhodol vzdať mu patričnú úctu a priblížiť jeho jedinečnosť väčšiemu počtu návštevníkov. „Na vine, že som dostal túto myšlienku, bola možno aj pandémia. Roky som chodil okolo tohto stromu ako sprievodca a turistom som vravieval, že ide o najväčší dáždnik v Tatrách. No pandémia trošku otvorila city – viac sme si začali vážiť zdravie, lásku, úctu. A tak som dostal myšlienku, že tento strom pomenujeme Strom zaľúbencov. Bude pod ním osadené veľké drevené srdce, v ktorom bude napísané: Keď sa pod týmto stromom pobozkáte, vaša láska bude pevná ako tatranská žula. Ide o chránený strom a je zakázané doň čokoľvek vyrývať. Hneď vedľa v Tatranskej informačnej kancelárii si budú môcť všetci zaľúbení na pamiatku zakúpiť turistickú známku, kde si môžu napísať dátum návštevy. Aby sa strom nepoškodil, bude strážený kamerovým systémom,“ zhrnul autor myšlienky, ktorý chce poukázať nielen na prírodnú jedinečnosť, ale aj na vzácnosť ľudských vzťahov – aby sme si viac vážili všetko, čo máme. Oto Rozložník na slávnostnom pasovaní stromu poďakoval všetkým, ktorí mu túto myšlienku pomohli dotiahnuť do úspešného konca: mestu Vysoké Tatry, Združeniu Euroregión Tatry, Združeniu cestovného ruchu Vysoké Tatry, Horskej záchrannej službe a výtvarníkovi veľkolepého projektu Matúšovi Kručayovi.

Svoju lásku pod novopasovaným stromom si bozkom spečatili aj manželia Blažka a Janko Kredatusovci, ktorí v máji oslávili tridsiate výročie svadby. Spomínali aj na obrad, ktorý mali práve na Mestskom úrade v Starom Smokovci. Prezradili aj recept na šťastné manželstvo, v ktorom nesmie chýbať láska, porozumenie, dôvera a tolerancia.

Doposiaľ sa nikomu nepodarilo presne zistiť, kto a prečo tento strom zasadil. Pravdepodobne sa tak stalo v 50. rokoch vďaka študentom na čele s Bohdanom Wagnerom zo Záhradníckej školy v Ledniciach na Morave v rámci projektu Veľké upratovanie. A odkedy v centre Starého Smokovca vyrástla nevšedne šikmá budova Horskej záchrannej služby, ocitol sa strom pod ochrannými krídlami všetkých jej členov. Záchranári dokonca strom ubránili pred výrubom. I keď ide o najbežnejší strom Európy, no vo Vysokých Tatrách z neho nájdeme veľmi málo kusov. Takýto krásne previsnutý je však len jeden a preto ho právom Tatranci označujú za dominantu či symbol Starého Smokovca. Nájdeme ho na záberoch v seriáli 30 prípadov Majora Zemana s názvom Tatranské pastorále z roku 1978 a dnes pod ním človek môže posedieť i v daždi, nakoľko jeho koruna nie len tvarom, ale i funkcionalitou pripomína veľký, zelený dáždnik. Z toho dôvodu bol riaditeľkou Združenia cestovného ruchu Lenkou Rusnákovou, nominovaný do celoslovenskej ankety Strom roka, kde oň môžete zahlasovať prostredníctvom stránky nadácie Ekopolis www.ekopolis.sk. Ak strom tatranský vyhrá, automaticky bude bojovať i v ankete Európsky strom roka.

Lívia Kredatusová