Aktuality

Jubilejný ročník Európskeho ľudového remesla bude venovaný všetkým remeselníkom

Organizačný výbor festivalu už od začiatku roka pracuje na jubilejnom 30. ročníku, ktorý sa, už tradične, uskutoční počas druhého júlového víkendu.

Pred organizačným výborom stála najdôležitejšia otázka, akému remeslu tohtoročný festival Európske ľudové remeslo (EĽRO) venovať.

„Keďže pôjde o jubilejný, už 30. ročník festivalu, nevyzdvihneme ani jedno remeslo, ale festival bude venovaný všetkým remeselníkom a všetkým zručným ľuďom, ktorí sa niečomu venovali a niečo tvorili,“ objasnil primátor mesta a riaditeľ festivalu EĽRO Ján Ferenčák.

Ako ďalej dodal, tohtoročná edícia festivalu bude mať aj niekoľko noviniek. Najväčšou z nich bude rozšírenie areálu. Na Kostolnom námestí bude historický trh a brána na ulici Dr. Alexandra sa posunie až ku hotelu Club. Vďaka tomu pribudnú nové stánky či viac atrakcií.

Na historickom trhu bude možné platiť iba novou menou – Kežmarským dukátom. „Ním budú návštevníci platiť na historickom trhu alebo si ho vezmú domov ako spomienkový predmet,“ prezradil Ferenčák.

Napriek tomu, že festival má európsky charakter, po novom sa na ňom nebude zabúdať ani na regióny Slovenska. „Každý rok by sme chceli nechať priestor inej časti našej krajiny. V tomto roku to budú Kysuce. Návštevníci festivalu tak budú môcť spoznať tradície, zvyky či jedlá z okolia Kysuckého Nového Mesta, Čadce, Turzovky či Starej Bystrice,“ uzavrel primátor.

Tohtoročné EĽRO otvorí svoje brány v piatok 10. júla a vyvrcholením festivalu bude korunovácia kráľa remesla v nedeľu 12. júla popoludní.

Loránt Paugsch