Aktuality

Každodenné sa mu stalo vzácnosťou

Stretávame sa s nimi každý deň. Majú väčšiu či menšiu hodnotu. Zbierka Jána Zakuciu je naozaj unikátna. Zmyslom nulovej bankovky je spropagovať významnú pamiatku, turistické miesto, múzeum alebo známu osobnosť. 

Odkedy sa venujete zbieraniu bankoviek ?

Svoju zbierku som začal prvou nulovou bankovkou z Banskej Bystrice. Mám každú slovenskú a niektoré české. Iné zahraničné nezbieram. Snažím sa ich nazbierať všetky. Keby mi nejaká chýbala, už by to pre mňa nemalo taký význam. Keďže z časových dôvodov sa nemôžem zúčastniť na každom predaji, na inom mieste si zakúpim viac bankoviek, aby som mal na výmenu tých, ktoré mi chýbajú. Zbieram aj zachovalé slovenské koruny v hodnote 20- až 5-tisíc, ktoré tiež používam na výmenu 0-eurových bankoviek.

Čím sú nulové bankovky výnimočné?

Samozrejme tým, že ich predajom sa podporuje turizmus na Slovensku a zároveň prezentujú naše kultúrne pamiatky a významné osobnosti, ako napr. Andrej Braxatoris-Sládkovič alebo P. O. Hviezdoslav, ktoré už tiež boli vydané. Pre nás zberateľov je bankovka výnimočná s čo najnižším číslom. Čím nižšie číslo, tým vyššia je jej hodnota. Prvých sto ide na prezentačné účely, od čísla 101 ide pre zberateľov. Pri každom predaji je prítomný aj predstaviteľ Eurosouveniru, aby boli dodržané ich pravidlá. Cena bankovky sa líši od číslovania a počtu vydaných kusov. Vydávajú sa v päťtisíckusových nákladoch, v 10-tisíc a 15-tisíckusových nákladoch. Najvyššiu cenu má, samozrejme, najnižší náklad. Inštitúcie, aby zatraktívnili konkrétnu bankovku, vyrobia k nej set. Je ich obmedzené množstvo. Ku každému sa teda nedostane. Jeho cena je 10 – 15 eur, po výpredaji môže dosiahnuť hodnotu až 100 eur. Set Výročie Nežnej revolúcie som nemal, tak som ho vymenil. Sú v ňom dve bankovky, jedna česká a jedna slovenská. Sety sa dali kúpiť v oboch krajinách. V súčasnosti sa bankovky predávajú v novom dizajne, obohatenom hviezdičkami. Alebo na bankovke SOS Senior je vyobrazená tvár s rúškom, vzhľadom na pandemickú situáciu. Má i špeciálnu potlač, ktorá pod svetlom ukáže nápis anniversary 2020.

V roku 2018 vydalo i mesto Kežmarok nulovú bankovku. Čo o nej viete a aká je jej hodnota?

Nápad zamestnankyne Múzea v Kežmarku Barbory Thomayovej vydať nulovú bankovku zožal úspech. O bankovku bol obrovský záujem, keďže sa nedala rezervovať, ani poslať poštou. Bankovka má jeden z najkrajších grafických návrhov. Je ôsma v poradí. Kežmarok vydal dve série nulových bankoviek. Prvé vydanie už určite nie je predajné, druhé áno. Niektoré inštitúcie vydali po dve a viac bankoviek. Bratislava má napríklad už štyri. Nulovú bankovku vydali i v neďalekej Belianskej jaskyni.

Myslíte si, že ľudia zbierajú skôr mince, alebo bankovky? Stretli ste sa so zaujímavými zberateľmi?

Určite mince. Numizmatikov zaujíma historická hodnota. Tieto nulové bankovky na Slovensku vychádzajú od roku 2018, v Európe bol tento projekt už skôr. Sú medzi nami zberatelia, ktorí zbierajú všetky druhy bankoviek s rovnakým číslom, alebo s dátumom svojho narodenia, narodenia svojich detí a pod. Preto idú na dané miesto predaja už 2 – 3 dni vopred, aby boli prví v poradí a získali svoje zberateľské číslo. Poznám jedného zberateľa, ktorý zbiera iba číslo 900, lebo jeho auto ho má rovnaké. Pre mňa osobne by bolo zbieranie konkrétnych čísel náročné. Ale tiež sa snažím získať „pekné čísla“ do svojej zbierky, preto nie raz si tiež musím privstať, aby som bol 3 až 4 hodiny pred predajom na danom mieste.

Máte okrem zbierky nulových bankoviek aj iné hobby?

Áno, treba mať nejaký koníček. Voľakedy, keď som bol mladý, zbieral som odznaky. V súčasnosti som chcel niečo aj sám vytvoriť a zároveň vyskúšať si svoju zručnosť a tvorivosť.  Začal som pracovať s drevom, resp. vyrábam drevené dizajnové nástenné a stolové hodiny z rôzneho druhu dreva, rôznych veľkostí. Práca s drevom je mi blízka, keďže môj otec pracoval ako stolár, čiže mám teoretické poznatky, ktoré teraz využívam pri svojej práci.

Patrícia Rozgonyiová