Aktuality

Každý deň budú vraj Vianoce

Keď v roku 1991 Marián Kochanský a Miroslav Žbirka naspievali pieseň Každý deň budú vraj Vianocemal som pocit, akoby boli v našej obývačke za mojich detských čias, lebo v piesni zazneli aj tieto slová: „Každý deň budú vraj Vianoce. Ticho šepkajú ľudia po vonku. Už sa nám pozlátko ligoce, čo však ukrýva, iba kamienok či sladkú salónku.“ Pieseň vystihuje to, o čo zápasíme pri tajomstve Vianoc. Ak odstránime vnútorný obsah, ktorým je posolstvo o narodení Božieho Syna, Ježiša Krista, vianočné sviatky sa stanú pre nás prázdnym ligotavým pozlátkom, ktorému chýba podstata.

Milí spoluobčania, drahí bratia a sestry,

v detstve počas Vianoc som v neodolateľnej túžbe po sladkostiach potajomky pojedal salónky zavesené na vianočnom stromčeku. Aby nikto nič nezbadal, ligatový obal zo salónky som tak upravil, aby to vyzeralo, že ešte stále má svoj pôvodný obsah, hoci už bola prázdna. Možno niektorí z vás, ktorí teraz čítate tieto moje riadky, sa usmejete, lebo niečo podobné ste „vyviedli“ aj vy sami.

Spomedzi všetkých sviatkov majú Vianoce neprekonateľnú šírku citových vyjadrení, ľudskosti, rodinných väzieb, symboliky, morálnych dôsledkov…Vianoce sú radostným slávením stretnutia Božej večnosti s našou ľudskou časnosťou. Áno, čelíme skutočnosti, že Vianoce sa dostali do zajatia reklám a komercializácie. Badám však, že rastie počet nielen kresťanov, ale vôbec ľudí dobrej vôle, ktorí túžia vianočné sviatky prežiť v ich pôvodnej kráse a v čistom dojatí. Ide o veľký príbeh ľudských dejín. Boh sa stáva uchopiteľným. Dotýka sa nás a my sa dotýkame jeho. Potrebujeme sa stať duchovnými reštaurátormi, ktorí odvážne, pravdivo a s láskou budú odkrývať pôvodnú krásu ľudského života a dobrodružstvo nášho milujúceho Boha, ktorého prekryl hluk reklám a nánosy materializmu.

Ježišovo historické narodenie ma vždy znova a znova fascinuje, lebo mi pripomína lásku Boha k ľudstvu, k nám, ku mne. Boh sa nerozhodol pre alternatívne riešenia. Nestal sa anjelom, ale človekom. Neposlal na tento svet namiesto seba anjela. On sám sa sklonil k nám, keď sa narodil do ľudskej rodiny. Keď si sadáme za štedrovečerný stôl, lámeme oblátky a dávame medom krížik na čelo tým, ktorých máme radi, vnímame, že sme súčasťou príbehu Božej lásky, do ktorej sme aj my zahrnutí. Ježiš je totiž pravým zmyslom Vianoc. Želám a vyprosujem všetkým ľuďom dobrej vôle pokojné sviatky narodenia Božieho Syna a nech nás všetkých Božie požehnanie sprevádza aj v roku 2021.

František Trstenský,

rímskokatolícky farár a dekan v Kežmarku