Aktuality

Kežmarok navštívil veľvyslanec Slovenska v Poľsku

ilustračný obrázok

Mesto Kežmarok privítalo veľvyslanca Slovenskej republiky v Poľsku Andreja Drobu. Cieľom jeho pracovnej cesty bolo hľadať nové príležitosti vzájomnej cezhraničnej spolupráce.

Na mestskom úrade ho prijal primátor Ján Ferenčák. Stretnutia sa zúčastnil aj riaditeľ Slovenského inštutútu vo Varšave Adrián Kromka. Spoločne hovorili o dianí v meste, v regióne a o ich rozvoji.

„Rozprávali sme sa o súčasných a budúcich projektoch, o podpore turizmu, kultúry, vzdelania a športu. Vzhľadom k nadštandardným vzťahom medzi našimi dvoma krajinami, vychádzajúcim zo spoločnej histórie, jazykovej blízkosti i dobrej skúsenosti pri realizácií doterajších spoločných zámerov, sme sa zhovárali nielen o utužovaní cezhraničných vzťahov, ale predovšetkým o snahe pomôcť regiónu Spiša v ďalšom rozvoji,” priblížil primátor Ján Ferenčák.

„Som veľmi rád, že som mohol Kežmarok navštíviť. Považujem ho za veľmi dôležitú súčasť mozaiky slovensko-poľských vzťahov a spolupráce,“ ocenil dobré a dlhoročné vzťahy Slovenska a Poľska veľvyslanec Andrej Droba.

V rámci svojej pracovnej návštevy Kežmarku navštívil kanceláriu Združenia Euroregión Tatry a osobne si pozrel výstavu Ján Pavol II. a Slovensko, ktorá si pripomína svätca a slovanského pápeža Karola Wojtylu. Celodňový program pokračoval prehliadkou evanjelického lýcea – najväčšej historickej školskej knižnici v strednej Európe, Dreveného artikulárneho kostola a Kežmarského hradu.

Andrej Droba je veľvyslancom Slovenska v Poľsku od januára 2020. V rockoch 2014 až 2018 pôsobil ako mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Slovenska v Kanade.