Aktuality

Kežmarskí ôsmaci a deviataci opäť zasadnú do školských lavíc

Od pondelka 19. apríla 2021 sa k prezenčnej forme výučby vrátia žiaci ôsmych a deviatych ročníkov základných škôl.

Riaditelia škôl v Kežmarku sú pripravení otvoriť brány škôl pre ôsmakov a deviatakov, pričom účasť na vyučovaní bude podmienená pretestovaním zákonného zástupcu. Otestovaní musia byť aj žiaci na 2. stupni ZŠ. Otvorené sú materské školy a vyučovanie žiakov prvého stupňa prebieha na školách kontinuálne.

Návrat k prezenčnej výučbe je podľa primátora mesta Jána Ferenčáka správnym krokom. „Fungovanie škôl a ich otváranie by malo byť prioritou. Regionálny princíp otvárania škôl sa mal prijať už dávno. Keďže sme boli vždy vyhodnocovaní ako jeden z najlepších okresov na Slovensku, mohli sme mať otvorené materské školy a prvý stupeň základných škôl už dlhšie. Sme pripravení otvoriť druhý stupeň a zároveň podporujem, aby sa do lavíc postupne vracali aj študenti stredných škôl a odborných učilíšť,” vyjadril sa k téme primátor, ktorý dodal: „V prípade povinného testovania žiakov dúfam, že minister zabezpečí dostatok kloktacích testov a nebude deti podrobovať nepríjemnému zážitku z antigénového testovania.“

Na základných školách v Kežmarku by sa od piatku 23. apríla malo spustiť testovanie na ochorenie COVID-19 pomocou kloktacích testov. Ich distribúciu do škôl prisľúbilo ministerstvo školstva. Fungovať bude na báze dobrovoľnosti a rodič k tomu musí dať písomný súhlas. Otestovať sa takto môžu nechať aj žiaci z nižších ročníkov. Podmienkou naďalej zostáva čestné prehlásenie o bezinfekčnosti zákonného zástupcu. Žiaci, ktorí absolvovujú testovanie kloktaním, sa už nemusia dodatočne testovať antigénovými testami.

„Prezenčná školská dochádzka pre spomínané ročníky bude od pondelka povinná. Na prvom stupni základných škôl máme momentálne 90-percentnú dochádzku a v materských školách viac ako 80 percentnú. Verím, že to bude podobne aj pri žiakoch druhého stupňa, ktorí sa vrátia do lavíc v najbližších týždňoch,“ uzavrel vedúci oddelenia školstva, mládeže a športu Ladislav Petras.

Od 26. apríla sa celé školstvo prepne do regionálneho Covid automatu. V prípade, že Kežmarok ostane i naďalej medzi okresmi s priaznivou epidemiologickou situáciou, konkrétne v červenej farbe (2. stupeň varovania), otvorí sa celý druhý stupeň ZŠ a prvé štyri ročníky 8-ročných gymnázií, ktoré zodpovedajú 2. stupňu ZŠ. Farbu okresov ohlasuje Ministerstvo zdravotníctva SR podľa vývoja epidemiologickej situácie.

Žiaci druhého stupňa, študenti, dospelí zamestnanci a návštevníci musia mať v interiéri školy nasadený respirátor. Hoci žiaci na prvom stupni respirátor nosiť nemusia, odporúča sa, aby mali ústa a nos prekryté rúškom. Naďalej platí, že v prípade nákazy môže riaditeľ so súhlasom zriaďovateľa alebo regionálneho úradu verejného zdravotníctva zatvoriť školu alebo triedu, kde sa objaví pozitívny prípad, tak ako to stanovuje COVID školský semafor.

Barbora Sosková

oddelenie komunikácie a propagácie