Aktuality

Kežmarský rodák Jozef Regec sa cyklistikou preslávil aj v Českej republike

Cyklista Jozef Regec sa narodil v Kežmarku v roku 1965. Do pozornosti športovej verejnosti sa dostal svojim víťazstvom v prvej etape Pretekov Mieru v roku 1986. V žltom tričku vedúceho pretekára jazdil deväť dní. Jednotlivé etapy, keď sme mali svojho pretekára vtedy sledovalo celé Československo.

V konečnom poradí Jozef Regec nakoniec skončil na siedmom mieste so stratou 1 minúta 57 sekúnd na prvého Olafa Ludwiga. Pred ním skončila iba pätica pretekárov z bývalého Sovietskeho zväzu. Jozef Regec pretekal s takými velikánmi svetovej cyklistiky ako boli Nemci Olaf Ludwig, Uwe Ampler, Uwe Raab, Poliak Zenon Jaskula, pretekári Sovietskeho zväzu Abbdužaparov, Ugriumov či Tonkov.  Jeho tímovými kolegami v Československej reprezentácii boli cyklisti svetovej úrovne Jiří Škoda, Antonín Novosad, Roman Kreuziger, otec terajšieho najlepšieho českého cyklistu.

Temnou stránkou Pretekov mieru v roku 1986 bol predchádzajúci výbuch atómovej elektrárne v Černobyle. Preteky sa totiž začínali v Kyjeve, teda v silne zamorenej oblasti. Pretekárov o neškodnosti prostredia na Ukrajine pred pretekmi osobne ubezpečoval Lubomír Štrougal. Bohužiaľ nebola to pravda. Presvedčili sa o tom aj na mieste pretekov, keď na vlastné oči videli pípajúce dozimetre.

Jozef Regec žije v Českej republike od roku 1984, keď začal pretekať za Duklu Brno. Československo reprezentoval na majstrovstvách sveta aj olympijských hrách. Na majstrovstvách sveta v Rakúsku skončil na desiatom mieste a na olympijských hrách v Soule (1988) získal ôsme a desiate miesto. Počas svoje cyklistickej kariéry vyhral 70 etáp. Po roku 1989 deväť rokov pôsobil v cudzine. Žiaľ v čase, keď bol na vrchole kariéry mu funkcionári neumožnili odísť do zahraničného profesionálneho tímu. Ponúk mal dostatok. Riešením by bola jedine emigrácia počas pretekov v zahraničí. Jozef však takúto možnosť z rodinných dôvodov odmietol. Po skončení kariéry sa stal viceprezidentom Českého zväzu cyklistiky, členom Českého olympijského výboru, reprezentačným trénerom a senátorom Českého parlamentu. Úspešne ukončil štúdium na FTVŠ UK Praha – odbor trénerstvo. Od roku 1999 po dobu piatich rokoch viedol český národný tím s ktorým sa zúčastnil na olympiáde v Aténach (2004).

Ako člen českých sociálnych demokratov sa stal senátorom Českého parlamentu za volebný obvod Blansko. Jeho politický úspech svedčí o jeho obrovskej popularite v Čechách, keď dokázal získať dostatok hlasov v priamej voľbe do Českého senátu vo svojom volebnom obvode. Jeho práca presvedčila voličov v Blanskom volebnom obvode do Senátu Českej republiky, ktorí mu dali dôveru na zastupovanie ich záujmov v Parlamente. Aj ako politik myslí na podporu športu. V Senáte sa podieľal na príprave zákonov o podpore športu a o lotérii.

V súčasnosti je otcom myšlienky znovuzrodenia Pretekov mieru. Ich prvý ročník pod názvom Nové preteky mieru sa v Čechách uskutočnil v roku 2014. O obrovskej láske k športu Jozefa Regeca vypovedá fakt, že je pripravený postupne doviesť tento pretek z najnižšej kategórie na profesionálnu úroveň.

Pavol Ištok