Aktuality

Kino Iskra zaujalo divákov aj v čase pandémie

Premietanie filmov vo vašej obývačke alebo pod hviezdami v záhrade. Takto vyzerali kultúrne podujatia uplynulých dní. Na aktuálne otázky o ceste filmového zážitku k divákovi nám odpovedala vedúca kina Iskra Oľga Semanová.

Ako pandémia zmenila fungovanie kežmarského kina Iskra?

Naše kino je poznačené pandémiou už od marca, keď sme ho v prvej vlne museli zatvoriť až na tri mesiace. Priniesli sme už počas prvej vlny divákom projekt Kino doma a pokračujeme v ňom aj v druhej vlne. V pohodlí domova si ta môže divák zakúpiť vstupenku na vybraný film a v určitej hodine si ho pozrieť. Ide hlavne o projekt, pri ktorom cítime potrebu byť spojení s našimi divákmi, aj keď nemôžu prísť do kina, a zase diváci svoje kino podporia kúpou vstupenky. Už počas prvej vlny sme rozmýšľali, čo ďalej, keď sa kino znovu otvorí. Ponuka filmov však bola značne obmedzená, rušili sa premiéry a tušili sme, že veľká návštevnosť divákov v kine nebude, keďže sú ľudia dosť opatrní v interiéri. Tak vznikol projekt Kino v Záhrade – zriadili sme ho svojpomocne v záhrade Mestského kultúrneho strediska a premietali sme počas letných mesiacov. Kino v Záhrade sa tešilo veľkej obľube a predstavenia boli vypredané.

Vnímate významné rozdiely v návštevnosti oproti prvej vlne?

Kino Iskra obnovilo premietanie šesťkrát v týždni naplno od septembra. Pokles divákov bol skutočne oproti návštevnosti, ktorú sme mali predtým, dosť výrazný. Postupne sa začali objavovať v ponuke filmov zaujímavé premiéry a návštevnosť v druhej polovici septembra začala rásť. No keďže sa objavila druhá vlna, kiná dostali stopku a teraz neviem povedať, dokedy bude kino zatvorené, takže si necháme ešte čas na porovnávanie.

Ako sa kino vysporiadalo so sprísnenými opatreniami na hromadných akciách, ako bol napríklad Febiofest, Medzinárodný festival horských filmov a iné akcie?

Celkom sme sa potešili, že kino na začiatku druhej vlny nebolo úplne zatvorené a dostali sme limit 50 divákov, ale keďže ľudia začali byť veľmi opatrní, niekedy sme film ani nepremietali, keďže nikto neprišiel. V kine nebol žiaden problém s rešpektovaním nariadení, diváci boli ochotní dodržiavať prísne hygienické podmienky. V rámci Febiofestu sme odohrali len jeden filmový večer, potom sme dostali opäť úplnú stopku. Zrušený bol aj Medzinárodný festival horských filmov, ktorý sa presunul do online formy.

Ovplyvnila pandémia výber premietaných filmov?

Veľmi. Výber filmov bol obmedzený, rušili sa premiéry, mala som naplánované premietania na určité obdobie a musela som to rušiť na základe stiahnutia filmu od distribútora a veľakrát prispôsobovať program podľa toho, čo v ponuke ostalo, alebo z repríz.

Aká je spätná väzba od divákov na vzniknutú situáciu?

Mrzí nás táto situácia, ale diváci to vedia pochopiť. Verím, že táto doba čím skôr pominie a opäť sa nám budú radi vracať do kina. Chcem sa im veľmi pekne poďakovať za ich priazeň a teším sa na nich opäť v kine.

Uvažujete aj o streamovaní filmov?

Streamovanie je určite zaujímavé  a v tejto dobe patrí medzi najlepšie riešenia, ako priniesť divákom film. Bohužiaľ, atmosféru z premietania a zážitok z filmu na veľkom plátne v kinosále neprinesie.

Patrícia Rozgonyiová