Aktuality

Kino pod hviezdnou oblohou v Kežmarku

Aj vy ste snívali o tom, že si počas letného večera spríjemnite chvíle s blízkou osobou pri premietaní filmu v pohodlí vášho auta? Tento sen sa môže stať skutočnosťou v Kežmarku.
Autokino je prevažne spájané s americkým publikom a za jeho vznikom stojí Richard M. Hollingshead junior. Jeho myšlienka bola inšpirovaná skutočnosťou, že keď bol dieťaťom a jeho rodičia chceli navštíviť kino, museli nájsť opatrovateľku pre mladšiu sestru, nájsť miesto na parkovanie v blízkosti kina a za toto ešte často aj platiť. Richard dostal nápad pozerať film z auta a už v roku 1928 začal experimentovať. Prvé autokino začalo písať svoju históriu od roku 1933. Autokiná zažívali obrovský úspech niekoľko rokov, potom začali byť pomaly na ústupe a ich sláva pominula.
Premietanie v kine Iskra je vystavené situácii, s ktorou nikto z nás nepočítal, že bude trvať tak dlho a neumožní nám premietanie filmov v kine. Preto nás tento typ premietania nadchol. Chceme nájsť spôsob, ako ľuďom bezpečne priniesť filmový zážitok za dodržania všetkých nariadení. Proces realizácie spočíval vo výbere vhodnej lokality s bezproblémovým parkovaním a možnosťou občerstvenia, v povoľovacom procese a technickom zabezpečení. Vo výbere vhodných lokalít v meste nakoniec zvíťazila možnosť zriadiť autokino na parkovisku pri poliklinike. Pracujeme na technickom zabezpečení a oprave steny, na ktorú sa budú filmy premietať. Prvé premietanie by bolo možné teoreticky uskutočniť už tretí májový víkend. Premietať sa bude za každého počasia dvakrát týždenne a pôjde o filmy zamerané na hudbu a romantiku. Kapacita autokina je 30 áut a chceme osloviť hlavne zamilované páry, priateľov a rodiny. Veríme, že nielen počas tejto doby, keď sú kiná na Slovensku zatvorené, si projekt autokina v Kežmarku získa svojich fanúšikov. V tomto trende premietania chceme pokračovať aj po otvorení kina Iskra.
Oľga Semanová