Aktuality

Klubovňa priateľstva otvorila po prvýkrát svoje brány

Klubovňa priateľstva vznikla na základe potrieb mladých ľudí v našom meste a okolí. Mladým má umožniť, aby zmysluplne trávili čas.

Koncom minulého roka v Kežmarku vznikla nová iniciatíva zameraná na potreby mladých ľudí s názvom Klubovňa priateľstva. Rozvíja sa tu u mladých hlavne dobrovoľníctvo, organizujú sa projektové dni a taktiež im slúži na osobnostný rozvoj.

„Vypočuli sme si potreby a na základe toho sme vytvorili programy priamo pre nich. Funguje tu tím ľudí, ktorí sa vo svojom voľnom čase venujú mládeži. Mali sme obrovské šťastie na úžasných ľudí a obrovská vďaka patrí Strednej odbornej škole agropotravinárskej a technickej Kušnierska brána. Taktiež jej riaditeľovi Stanislavovi Marhefkovi, ktorý nám umožnil otvoriť klubovňu a dať možnosti mladým v Kežmarku,“ informovala Jana Barnášová, ktorá stála pri vzniku tejto klubovne.

Záujmovú činnosť nám Barnášová priblížila nasledovne: „Mladí ľudia sa zúčastňujú na záujmových činnostiach v piatich skupinách. Prvá skupina, v ktorej si určujú, kde chcú tráviť čas a podľa svojich schopností a zručností sa zameriavajú na dobrovoľníctvo. V ďalšej skupine zameranej na vytváranie projektov pomáhajú mladým animátori plniť ich sny a nápady. Tretia skupina je o hraní hier, počúvaní pesničiek či tanci, pomáha sa im aj s domácimi úlohami, na ktoré je zameraná výlučne štvrtá skupina. Jeden deň v týždni je vyhradený pre individuálny prístup, aby deti vedeli, že je tu pre nich niekto, s kým sa môžu porozprávať alebo poradiť, na koho sa v prípade potreby môžu obrátiť.“

Takáto spolupráca je pre všetkých veľmi prospešná a Kežmarku dáva priestor podporovať mladých ľudí, ktorým záleží na budúcnosti nášho mesta.

Ruku k dielu priložila aj Žaneta Vaverčáková s rodinou, Jaro Zoričák, ako aj rodiny Frisikova a Hoffmanova. V závere Barnášová dodala, že len vďaka pomoci mnohých je mladým v Kežmarku venovaný tento priestor, kde môže priateľstvo rásť a kde sa naozaj cení. Klubovňu nájdete na adrese Jakuba Kraya 8. Viac informácií o nej nájdete tiež na stránke www.priateliadietata.sk.

Ondrej Miškovič