Aktuality

Kraj bude revitalizovať dve stredné školy za šesť miliónov eur

Prešovský samosprávny kraj (PSK) chce riešiť nevyhovujúci stav školských budov v Kežmarku. Aktuálne pripravuje revitalizáciu Gymnázia P. O. Hviezdoslava a v jeho areáli i prístavbu pre Školu umeleckého priemyslu.

Memorandum o takejto spolupráci podpísal predseda PSK Milan Majerský s vlastníkom budov i pozemkov Evanjelickou cirkvou augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku.

Zástupcovia ECAV v Kežmarku i krajská samospráva sa zaviazali vzájomne spolupracovať pri realizácii plánovanej investície vo výške približne 6 miliónov eur. Podľa predsedu PSK Milana Majerského kežmarským stredným školám smerujú z kraja finančné prostriedky na modernizáciu výučby i zabezpečenie adekvátnych podmienok pre vzdelávanie.

„Osobitne v Kežmarku sme po prehodnotení viacerých alternatív fungovania župných škôl prišli s ideou revitalizovať tamojšie gymnázium, ktoré sídli v prenajatých priestoroch evanjelickej cirkvi, a zároveň realizovať v tom istom areáli novú stavbu, resp. prístavbu pre Školu umeleckého priemyslu. Obe tieto školy sa momentálne nachádzajú v nevyhovujúcich priestoroch a ich rekonštrukcia je nutná. Investíciou vybudujeme jeden areál, ktorý bude možné efektívnejšie prevádzkovať,“ povedal pri podpise dokumentu prešovský župan Milan Majerský a doplnil, že budú nasledovať viaceré kroky – podpis nájomnej zmluvy, spracovanie realizačnej projektovej dokumentácie a proces verejného obstarávania na samotnú rekonštrukciu budovy.

„Odhadované náklady na rekonštrukciu starej časti sú do dvoch miliónov eur a na výstavbu, respektíve prístavbu novej časti budovy okolo štyroch miliónov eur. Práce na projekte by sme chceli uzavrieť v horizonte dvoch rokov. Stavebné investície budú vlastníctvom PSK,“ uviedol M. Majerský.

Podľa zborového farára Evanjelickej cirkvi a. v. na Slovensku v Kežmarku Romana Porubäna nájomná zmluva na deklarovaných 50 rokov umožní realizáciu prác a aj vzájomné prepojenie oboch škôl, čím by malo gymnázium získať napríklad jedáleň alebo väčšiu spoločenskú miestnosť, ktorá mu v súčasnosti chýba. Okrem nájomnej zmluvy sa pritom podľa neho pracuje aj na projektovej dokumentácii.

„Je potrebných ešte viacero vyjadrení, predovšetkým pamiatkového úradu, keďže budova sa nachádza v pamiatkovej zóne a v blízkosti je drevený artikulárny kostol, čo je zóna UNESCO, čiže to sú také špeciálne podmienky,“ uviedol R. Porubän.

„Teším sa, že evanjelická cirkev bola ústretová voči nám a aj tento investičný a morálny dlh voči školstvu v samotnom meste Kežmarok môžeme splniť,“ dodal M. Majerský.

Podľa hovorkyne PSK Dáši Jeleňovej sa zatiaľ na štúdii, ktorá bola prezentovaná na jeseň minulého roka, nezmenilo nič. „Čakalo sa na podpis memoranda a na podpis novej nájomnej zmluvy. Po týchto úkonoch sa bude pokračovať v projektovaní,“ uviedla.

Upozornila však, že v procese projektovania môže dôjsť k primeranej úprave tejto štúdie z dôvodu vyjadrení dotknutých orgánov – najmä pamiatkového úradu, Stavebného úradu mesta Kežmarok, mesta Kežmarok, požiarnikov, dopravného inšpektorátu a ostatných účastníkov konania. „Táto štúdia prezentuje našu predstavu, ako by mala vyzerať moderná škola v 21. storočí,“ povedala Jeleňová.

PSK v tomto roku plánuje investovať do rekonštrukcie telocvične Gymnázia P. O. Hviezdoslava na Tvarožnianskej ulici. Tamojšia strecha je v zlom technickom stave, do budovy zateká, tvoria sa plesne a znehodnocuje sa majetok.

„Súčasná krízová situácia investíciu do gymnázia a Školy umeleckého priemyslu ovplyvnila, ale zatiaľ nezastavila. Projektu sa budeme v najbližších týždňoch venovať na investičnej rade aj s vedením PSK. Na zatiaľ plánované Zastupiteľstvo PSK v máji máme ambíciu predložiť nájomnú zmluvu na schválenie. Súčasťou bodu bude aj informatívna správa o stave projektu, ktorú aktuálne pripravujeme,“ uzavrela Jeleňová.

Lorant Paugsch