Aktuality

Krása vpísaná do dreva

ilustračný obrázok

Prvotne úžitkový materiál je pre nás už samozrejmosť. I naši predkovia opracovávali ťažké polená na pokrývku strechy, vyrezávali varešky či strúhali hračky pre deti. Viac výtvarníčka ako remeselníčka Hana Jánska v rozhovore prezradila, čo všetko dokáže s drevom vymyslieť.

Drobnej manuálnej práci sa Jánska naučila úplne sama. Neľahká úloha upratať dielňu po otcovi ju presvedčila, že si tradičné náradie nechá. S ním tvorí tak špecificky, že sa nedokáže zaradiť ani medzi rezbárov, ani stolárov, hoci narába s rovnakým materiálom. Nachádza ho na brehoch riek a dáva mu novú šancu zažiariť. Občas jej už pri love naplavenina evokuje tvary, ktorými sa môže po opracovaní stať. Dôkladné prezretie dáva tušiť, že naplavenina potrebuje vyčistiť a vykefovať, aby sa zbavila neželaných škodcov. Často sa remeselníčka rozhodne pôvodné hrdzavé klince v dreve zanechať a tým dodá výtvoru unikátny ráz.

Kreatívna duša, ktorú môžete poznať aj pod názvom Hanina patina, jednoducho vidí potenciál všade, kam sa pohne. „Dávam vyniknúť prirodzenú pôvodnú patinu na domčekoch, kostolíkoch, zvoniciach. Z nich vytváram kompozície dediniek a lazov na naplavenom dreve alebo do rámov ako obrazy. Z plastík sú to rybky, vtáky, koníky a anjeli,“ hovorí remeselníčka. V dielni neskôr pribudnú drobné kocky a ihlany, základy pre budúce miniatúrne stavby. Na pozemku z rôznorodých naplavenín vyrastú domčeky a ruka zručnej výtvarníčky dokreslí malé okienka. I takéto dediny čakali v stánku na festivale EĽRO, kde sa prvýkrát zúčastnila v roku 2019. To je na Slovensku známe ako špičkový jarmok s úžasnou atmosférou.

„ Bola som nadšená zo záujmu návštevníkov, rozhovorov, z ich počtu, zo záujmu detí sledovať proces výroby domčeka a možnosť si to skúsiť. Napokon v mojom stánku spontánne vznikli tvorivé dielne s veľkou účasťou a radosťou,“ spomína na tieto chvíle Jánska. Nielen detské rúčky viedla po nerovnom sukovom dreve tak, aby spoločne vytvorili jedinečný výrobok. Dokonca ju svojou návštevou potešili i priaznivci a priatelia z Trenčína, Popradu a Brezna. Aj keď remeselníčku len tak niečo nezaskočí, prekvapila ju otázka, prečo je tu len po prvýkrát. Netradične recyklovaný materiál dáva na obdiv okrem remeselného festivalu aj na rôznych výstavách. Rustikálna dekorácia v sebe spája výnimočný príbeh kúska dreva z Váhu a umeleckej mysle, ktorá nepozná hranice.

Patrícia Rozgonyiová, foto: archív Hany Jánskej