Aktuality

Kultúrne stredisko aj múzeum myslia na letnú sezónu

Mestské kultúrne stredisko (MsKS) aj Múzeum v Kežmarku sa prispôsobujú aktuálnej mimoriadnej situácii. V oboch kultúrnych inštitúciách je teraz čas na veci, na ktoré by počas sezóny priestor nebol. Riaditeľky však dúfajú, že sa letná sezóna, aj keď neskôr, rozbehne.

MsKS v Kežmarku zastrešuje kultúrne stredisko, kino, knižnicu, výstavnú sieň a Kežmarskú informačnú agentúru. Všetky tieto prevádzky museli byť od 13. marca až do odvolania zatvorené. Zamestnancom boli nariadené dovolenky, neskôr tam, kde je to možné, práca z domu. Ak to možné nie je, zamestnávateľ prijal opatrenia na zaistenie ochrany života, zdravia a bezpečnosti zamestnancov na pracovisku.

„Každý zamestnanec dostal ochranné rúško, v strediskách sú dezinfekčné gély na ruky. Používané sú antibakteriálne mydlá, dezinfikujú sa kľučky, vypínače, toalety a priestory, v ktorých sa zamestnanci zdržiavajú, sú upratované a čistené vo zvýšenej miere. Zamestnanci sú poučení o dodržiavaní bezpečných vzdialeností. Stránky vybavujeme telefonicky alebo e-mailom,“ povedala Barbora Kaprálová, riaditeľka MsKS v Kežmarku.

Práce, na ktoré nebol čas a kultúra online

Pracovníci knižnice robia katalogizáciu, teda spracovanie v systéme už zakúpených kníh, pracujú na informačnom prieskume a výbere nových dokumentov do knižničného fondu. Prebiehajú práce v depozite kníh, spresňuje a ukladá sa knižný fond, začleňujú sa duplikáty a iné dokumenty. Vykonáva sa bežná administratíva. Upratujú sa a dôkladne čistia priestory výstavných siení v objekte mestskej knižnice i Barónky.

„Čistenie sedačiek a čalúnení, ktoré nám raz ročne v sále kina a kultúrneho strediska zabezpečovala externá firma, teraz realizujeme svojpomocne. Triedime a upratujeme sklady, na ktoré počas bežnej prevádzky nebol čas. Čo sa roky odsúvalo, teraz dostalo svoj priestor na realizáciu,“ uviedla.

Plánované opravy v kultúrnom stredisku dostali zelenú. V marci sa podarilo opraviť zatekajúcu strechu nad sálami v kultúrnom stredisku. Teraz prebieha oprava elektroinštalácie a potom príde na rad oprava stropu a maľovanie malej sály kultúrneho strediska. „Radi by sme opravili strechu v objekte mestskej knižnice, ktorá nám zateká a spôsobuje nemalé problémy. Naši čitatelia iste dobre vedia, o čom hovorím. V havarijnom stave je kotolňa kultúrneho strediska, k oprave ktorej sme povinní pristúpiť,“ priblížila Kaprálová.

Pracovníci kultúrneho strediska sa snažia, aby kultúra žila aspoň vo virtuálnom priestore. „Počas Veľkej noci sme v spolupráci s partnerom pripravili priamy prenos koncertu VIA LUCIS – zhudobnený veľkonočný príbeh v podaní umelcov združených okolo Mariána Čekovského. Cez náš Facebook Kultúra v Kežmarku sme pustili záznam hry kežmarských ochotníkov Deň oddychu. Počas sviatkov sme uviedli záznam scénickej kompozície o živote a smrti Ježiša Krista pod názvom I.N.R.I. v naštudovaní divadla exTEATRO,“ doplnila Kaprálová s tým, že tieto týždne pracujú aj na inovácii webstránky a vytvorení loga. Ďalšou aktivitou bolo prerobenie automatu na cukrovinky na automat na rúška, o ktorom sme vás informovali v samostatnom príspevku.

Myslia aj na leto

Okrem toho chystajú aj dramaturgiu podujatí na leto. „Boli by sme radi, ak by sa situácia zlepšila a bolo by možné pokračovať v našej činnosti. Uvažujeme o menších podujatiach, kde by sme dokázali dodržať bezpečné vzdialenosti a podmienky, ktoré teraz platia, a myslím si, že i po zlepšení zdravotnej situácie ešte nejaké obdobie platiť budú. Podujatia by sme radi robili pod holým nebom,“ priblížila Kaprálová.

Podľa nej bola kedysi pre kultúrne podujatia komorného charakteru využívaná aj záhrada administratívnej budovy kultúrneho strediska, ktorá má svoje javisko i funkčné osvetlenie. Teraz by potrebovala obnovu, no projekty, ktoré na tento účel boli podávané, zatiaľ úspešné neboli. Zamestnanci si zaumienili, že svojpomocne tento priestor opravia. „Ak sa to podarí, možno aj tu pripravíme niečo zaujímavé aspoň pre hŕstku ľudí. Priestor pre masové akcie zatiaľ ružovo nevidím. Samozrejme, plánujeme aj tie, ale to asi nebude až tak skoro,“ uzavrela riaditeľka.

Múzeum je na tom podobne

Pracovníci kežmarského múzea sa v týchto týždňoch venujú odbornej činnosti a prácam so zbierkovými predmetmi. „Samostatnej odbornej činnosti sa môžeme venovať hlavne v zimnom období, čo je nepostačujúce. Momentálna situácia nám umožňuje v plnej miere sa venovať iba odbornej práci, čo nám vyhovuje v maximálnej možnej miere. Na druhej strane tým, že máme všetky objekty pre návštevníkov zatvorené, prichádzame o tržby, z ktorých pokrývame všetky naše prevádzkové náklady,“ vysvetlila riaditeľka Múzea v Kežmarku Erika Cintulová.

Niektorí zamestnanci majú nariadenú prácu na doma – spracovávajú zbierky v elektronickom systéme evidencie zbierok v prvostupňovej aj druhostupňovej evidencii a zároveň dopĺňajú informácie o zbierkach aj v digitálnej podobe. Taktiež pri celkovom počte viac ako 24-tisíc zbierok sa niektoré záznamy reevidujú, prípadne dopĺňajú o novozískané informácie a údaje.

„Ďalší zamestnanci pracujú v meštianskom dome na Hlavnom námestí č. 55, v ktorom po rekonštrukcii pripravujú nové expozície. Pred ich samotnou inštaláciou bolo potrebné všetky miestnosti vymaľovať, vrátane podláh a dverí. V súčasnosti už rozbiehame samotnú inštaláciu exponátov v jednotlivých miestnostiach. Zároveň pripravujeme aj sprievodné texty pre návštevníkov. V priestoroch hradu finalizujeme novú expozíciu – lapidárium, v rámci ktorej sú už pripravené aj nové sprievodné texty, vrátane rôznych jazykových mutácií. Okrem toho všetky expozície v hrade upratujeme – umývame okná, vitríny, čistíme všetky exponáty, ošetrujeme ich,“ doplnila Cintulová.

Ani na hrade neotáľajú a veria, že kríza nezastaví ich plány na leto. Ich realizácia bude však závisieť od vývoja pandemickej situácie.

„Po zlepšení situácie sme pripravení okamžite nastúpiť do pôvodného režimu. Veríme, že letnú turistickú sezónu, aj keď v trochu posunutom režime, otvoríme pre našich návštevníkov v najbližších mesiacoch,“ dodala riaditeľka múzea.

Lorant Paugsch