Aktuality

Letné kino prinieslo Hokejový sen

Hviezdny príbeh Laca Nagya je dôkazom toho, že uspieť môže aj obyčajný chlapec z východu.

Slovensko je hokejový národ. Krajina víťazov Stanleyho pohára a majstrov sveta. Dokumentárny film Hokejový sen, ktorý sme mohli vidieť v programe júlovej časti Letného kina na hradnom nádvorí, zachytáva unikátnu atmosféru košického šampionátu prostredníctvom dvoch postáv, dvoch príbehov a dvoch hokejových generácií.

„Prvá dejová línia sa točí okolo legendárneho Ladislava Nagya, majstra sveta a v tom čase najväčšej hrajúcej hviezdy HC Košice. Druhá je venovaná nádejnému mladému hokejistovi z východného Slovenska, 9-ročnému Jonášovi Pahulimu,“ priblížil dej filmu režisér Marek Vaňous.

Kým jeden si užíval prvé dotyky slávy a zlatú radosť v Göteborgu 2002, ten druhý vtedy ešte nebol na svete a kontakt s veľkým hokejom či slovenským úspechom nikdy nezažil. Tvorcovia filmu prežili s obidvomi hlavnými postavami štyri mesiace pred začiatkom majstrovstiev sveta 2019. Laco Nagy po oznámení, že slovenskú skupiny dostanú Košice, zmenil rozhodnutie skončiť s hokejom, aby sa mohol rozlúčiť na najvyššom fóre vo svojom rodnom meste. Vo filme zápasí so zranením, chodí po doktoroch, zotavuje sa a tvrdo pracuje na návrate.

Na autogramiáde pred premietaním filmu sa zúčastnili mnohí Kežmarčania. Laco Nagy odpovedal na všetky otázky a pochvaľoval si nový kežmarský zimný štadión, z ktorého možno raz vyjdú ďalší reprezentanti Slovenska na majstrovstvách sveta.

Ondrej Miškovič