Aktuality

Májové kontrolné dni na stavbách v meste

Dva májové pondelky po sebe absolvoval primátor Kežmarku Ján Ferenčák kontrolné dni na piatich stavbách v meste. Dobrou správou je, že všetky práce idú podľa plánu a časového harmonogramu. Na jednom mieste sú už dokonca aj hotové.

Zimný štadión/aréna

Posledná etapa výstavby budúcej kežmarskej arény zahŕňa najmä jej prístavbu. V nej sa budú nachádzať kancelárie, priestory určené pre médiá, VIP miestnosti, klubovňa, kaviareň, fitnescentrum a sociálne zariadenia. V zadnej časti budú aj zvyšné šatne, ktorých by tak dokopy malo byť na štadióne desať. „Ostáva nám ešte popasovať sa s plochou pred arénou, kde plánujeme urobiť parkovisko. Stavbári sľúbili, že do mesiaca by mali mať všetko hotové,“ povedal po obhliadke stavby primátor Ferenčák. Podľa neho by štadión mohli zaľadniť už aj v júli, no v rámci terajších opatrení súvisiacich s pandémiou by to bolo finančne pre mesto nevýhodné. Pozitívnou správou je, že po dokončení tejto výstavby bude štadión už arénou, ktorá bude slúžiť nielen na šport, ale aj na kultúrne a spoločenské podujatia. „Celkovo táto aréna bude kapacitne určená až do tri a pol tisíc ľudí,“ skonštatoval primátor a dodal, že na štadión by chcel zakúpiť ešte novú rolbu.

Sídlisko Sever

Jedno z najstarších sídlisk postupne podlieha kompletnej rekonštrukcii a revitalizácii. Momentálne sa práce týkajú modernizácie jeho vnútrobloku a revitalizácie zelene. „Máme v pláne zrekultivovať postupne celé sídliská, ak bude dosť zdrojov a bude čas i priestor. Teraz riešime Sídlisko Sever a po ňom by nasledoval Juh a pre mňa je dôležitá aj Záhradná ulica a s ňou spojená celá lokalita, ktorá má tiež takýto vnútroblok,“ prezradil plány primátor Ferenčák. V rámci tohto projektu boli už na Severe osadené certifikované prvky detského ihriska, ochranné gumové podklady, nové lavičky, svietidlá i nové asfaltové povrchy. V rámci zelene tu podľa projektu má pribudnúť viac ako 300 kríkov a 26 stromov. „Radi by sme zrevitalizovali nielen vnútroblok, ale aj tie predné časti, ktoré v tomto prípade projekt nerieši,“ dodal primátor a prisľúbil, že zvyšné veci dofinancuje samotné mesto, aby sídlisko pôsobilo ako celok. „Nepáčilo by sa mi, že teraz by sa urobila iba jedna časť a potom sa presunieme akoby do iného sveta,“ zhodnotil momentálny stav Ferenčák. Projekt revitalizácie vnútrobloku sídliska Sever v celkovej výške 490-tisíc eur by mali stavbári ukončiť do začiatku júna.

Priemyselný park a závod Mubea

V priemyselnom parku dostalo mesto za úlohu pripraviť podmienky pre vstup nového investora – závod Mubea, ktorý sa zaviazal zamestnať až 500 ľudí. „My sme všetky práce už ukončili, teraz len čakáme na kolaudáciu,“ zhodnotil primátor Ferenčák a vzápätí dodal: „Mesto Kežmarok malo veľký záväzok, a to bola aj podmienka investora, ktorý si vyžadoval mať aj druhý prístup k závodu. S tým súvisela výstavba druhej okružnej križovatky a chráneného železničného priecestia.“ Celková investícia pre tento zámer bola dva a pol milióna eur, pričom ani euro nešlo z mestskej kasy. Celá suma bola hradená zo štátnych peňazí, ktoré vyčlenila ešte predchádzajúca vláda Slovenskej republiky. „Máme tu pripravené aj pripojenie na cyklochodník, takže cyklisti budú môcť kontinuálne prechádzať z Kežmarku cez Spišskú Belú až do Poľska,“ podotkol primátor. V súčasnosti sa v tomto závode už len čaká na zrušenie bezpečnostných opatrení v rámci pandémie, aby aj zahraničný investor mohol pokračovať v pôvodných  plánoch.

Materská škola Cintorínska

V tomto roku sa najstaršia MŠ v meste dožíva okrúhlej päťdesiatky, aj preto si podľa primátora mesta vyžadovala už komplexnejšiu rekonštrukciu. „Prioritným zameraním tejto rekonštrukcie bolo zníženie energetickej náročnosti, čo predstavuje komplexnú výmenu radiátorov, rozvodov, kotolne, namontovanie novej vzduchotechniky s rekuperáciou a zvonku jej kompletné zateplenie a výmenu ešte niektorých starých okien,“ takto zhodnotil účel danej rekonštrukcie primátor Ferenčák. Súčasťou prác boli aj revízie elektroinštalácií a bleskozvodov a tiež vysokorýchlostný internet. „Na tento projekt sme získali európske peniaze v celkovej výške 340-tisíc eur, do ktorých však neboli zahrnuté ceny práce za vymaľovanie či tzv. vysprávky,“ skonštatoval Ferenčák a dodal, že aj tu budú musieť hľadať vlastné zdroje, aby tejto materskej škole pomohli dokončiť rekonštrukciu. Finančná injekcia od mesta tu bude potrebná aj pri revitalizácii zelene v školskej záhrade. No a najbližšou úlohou zrejme projektového oddelenia bude pripraviť aj projekt na dokončenie obnovy oplotenia a skultivovania vnútorného priestoru pred samotnou materskou školou.

Materská škola Možiarska

Poslednou stavbou v rámci kontrolného dňa primátora mesta bola Materská škola na Možiarskej ulici. „Toto je tiež projekt, ktorý bol podporený z Integrovaného regionálneho operačného programu. Celková hodnota týchto prác je zhruba 230-tisíc eur,“ prezradil Ján Ferenčák. Aj tu je podľa neho cieľom rekonštrukcie úspora energií. Hlavnou stavebnou činnosťou tak bola výmena všetkých okien, keďže tu ako v jedinej materskej škole v meste boli ešte okná pôvodné. „Súčasťou projektu bola aj výstavba novej triedy, ktorá umožní ďalším asi pätnástim najmenším žiakom nastúpiť do školy. K nej patria aj nové sociálne zariadenia a tiež nové prvky na hranie, ktoré sa zabudovali na školskom dvore,“ skonštatoval primátor. Po celkovej obhliadke materskej školy prítomná komisia zhodnotila, že aj tu je potrebná, podobne ako na MŠ Cintorínska, kompletná výmena elektroinštalácie, rozvodov a kúrenia. Takáto „prerábka“ by stála okolo 250-tisíc eur. Tieto finančné zdroje by sa podľa primátora Ferenčáka mohlo znovu podariť získať len zo samostatného projektu. Momentálne je mesto Kežmarok v tzv. šetriacom režime, a tak by takúto sumu nevedelo zainvestovať.

Beáta Oravcová