Aktuality

Mesto Kežmarok si odnieslo tri ocenenia v súťaži 30 rokov Interreg v objektíve

Spoločný technický sekretariát programu Interreg Poľsko – Slovensko v spolupráci s Euroregiónom Tatry, Euroregiónom Beskydy a Karpatským euroregiónom vyhlásili fotografickú súťaž, ktorej vyhodnotenie prinieslo do Kežmarku tri ocenenia.

Na súťaži sa mohla zúčastniť každá inštitúcia, ktorá realizuje štandardný projekt alebo mikroprojekt, financovaný z programu Interreg V-A Poľsko – Slovensko 2014 – 2020. „Všetky fotografie bolo potrebné zaslať pomocou súťažného formulára. Každý partner mohol poslať maximálne 3 fotografie, bez ohľadu na počet realizovaných projektov,“ priblížila pravidlá súťaže Marta Markočiová, vedúca oddelenia projektov a verejného obstarávania mesta Kežmarok. Fotografie boli uverejnené pre širokú verejnosť v galérii na facebooku, kde sa uskutočnilo hlasovanie verejnosti, ktoré v päťdesiatich percentách rozhodlo o výsledkoch súťaže. Po spočítaní hlasov na facebooku a hlasov poroty bolo ocenených 30 fotografií.

„Prihlásili sme tri fotografie a všetky tri si odniesli ocenenie. Autorkou dvoch je projektová manažérka Janka Pajonko a treťou ocenenou bola fotografia redaktora Novín Kežmarok Ondreja Miškoviča,“ povedala Markočiová.

 

Remeselná cesta – Putovanie po stopách histórie, kultúry a tradície poľsko-slovenského pohraničia Nový Targ – Kežmarok

V minulosti patril takmer každý dom nejakému remeselníkovi, pričom na dome bol vývesný znak zhotovený prevažne z kovu, ktorý zobrazoval symbol daného remesla. Na domoch boli vyvesené znaky týchto cechov: krajčírov, tkáčov, kníhviazačov, medikováčov a kožušníkov. Cieľom projektu bolo na oboch stranách pohraničia vydanie kníh. Poľská strana sa v knihe venuje téme výročia navštívenia pápeža Jána Pavla II. Slovenská strana sa venuje v knihe 750. výročiu udelenia mestských práv mestu Kežmarok. Súčasťou projektu na strane slovenského partnera bolo vyhotovenie a osadenie piatich závesných štítov so znázornením cechu na domoch, ktoré nám pripomenú, že v minulosti bolo mesto Kežmarok sídlom viacerých remeselníkov.

 

Spája nás voda Nowy Targ – Kežmarok

Vodný prvok priamo v centre mesta. Toto želanie viacerých Kežmarčanov sa splnilo v roku 2018. Aby mohla pribudnúť fontána pred radnicou, boli najskôr vypracované štyri štúdie s vizualizáciou. Víťazná predpokladala opravu stropnej dosky suterénu a úpravu predpolia tejto kežmarskej dominanty. Pribudla tu nová dlažba, lavičky, prvky drobnej architektúry, samotná fontána, iluminačné osvetlenie a zeleň.

 

Pumptrack – rozvoj a ochrana cyklistických chodníkov v mestách Nowy Targ a Kežmarok

V obľúbenej oddychovej zóne Zlatná vďaka ďalšiemu úspešnému projektu vzniklo športovisko a ihrisko pre Kežmarčanov a širokú verejnosť. Mestá Kežmarok a Nowy Targ sa pustili do spoločného projektu na vybudovanie pumptracku, oddychovej zóny a opravy altánkov v roku 2017. Projekt bol financovaný z fondov Európskej únie, ktoré poskytli čiastku 44 015 eur, štátny rozpočet čiastku vo výške 5 178 eur a z vlastných zdrojov mesto Kežmarok dalo na tento projekt 2 589 eur.

 

Ondrej Miškovič