Aktuality

Mestskej knižnici aj napriek obmedzeniam stúpla návštevnosť

ilustračný obrázok

Navzdory už rok trvajúcej pandémii, ktorá ovplyvnila životy všetkých, ostali čitatelia našej Mestskej knižnice verní. Za prvých päť mesiacov roka 2021, v ktorých knižnica fungovala v rôznych režimoch buď ako výdajne okienko, alebo bola úplne pre verejnosť zatvorená, navštívilo našu knižnicu 5253 čitateľov. Vypožičali celkovo 16 216 knižných titulov.

V oboch ukazovateľoch návštevnosti ako aj výpožičiek ide o nárast oproti minulému roku v rovnako sledovanom období. Návštevnosť vzrástla skoro o sto čitateľov a počet výpožičiek dokonca až o 2-tisíc knižných titulov.

Leto s novými knihami

S príchodom letného obdobia sa však opäť očakáva mierny pokles návštevnosti, keď väčšina ľudí využíva svoj voľný čas na pobyt v prírode a žiaci, študenti si užívajú zaslúžené voľno od svojich školských povinností. Z toho dôvodu je každoročne knižnica v mesiacoch júl a august otvorená pre verejnosť len v pondelok a štvrtok. Inak to nebude ani tento rok. Aby sa však čitatelia nenudili ani cez letné obdobie, rovnako ako minulý rok sú naplánované akcie pre najmenších. Tak isto momentálne prebieha zápis knižných titulov do fondu knižnice a už čoskoro sa môžu malí aj veľkí čitatelia tešiť na 111 úplne nových kníh.

Na policiach regálov sa objaví niekoľko nových detektívnych románov. Za zmienku stojí čitateľmi obľúbený autor Sebastian Fitzek s jeho knihou Noe, či Chris Carter s knihami Kat a Sochár smrti a pokračovanie série ostrov Camino od Johna Grishama. Odporúčam však netradičnú kriminálku z kulinárskeho prostredia s názvom Diabolský plod ktorú napísal Tom Hillenbrand. Milovníci historických romancí sa určite potešia novým knižným titulom od Mary Baloghovej, Gaelen Foley a Julie Quinn s jej úspešnou prvou časťou Vojvoda a ja, knižnej série Bridgertonovci. Pre fanúšikov sci-fi a fantasy žánrov odporúčam tretí diel série Tieň kostí od autorky Leigh Bardugo, ktorý bol natočený do seriálovej podoby a je v súčasnosti dostupný na streamovacej platforme Netflix. Taktiež zaujme prvý diel jej najnovšej série Deviaty spolok, kde čitateľov zavedie do sveta tajných školských spolkov a okultných aktivít. Druhou povinnou jazdou v tomto žánri je Balada o hadoch a vtáčatkách od Suzanne Collins, v ktorej sa vrátime do sveta úspešnej knižnej a filmovej série Hry o život. Deti sa môžu tešiť na tretie pokračovanie knihy Najhoršie deti na svete 3 od úspešného anglického spisovateľa Davida Walliamsa, či knižné spracovanie novej Disney rozprávky Raya a posledný drak. Všetkým malým čitateľom tiež odporúčame vtipný príbeh od Pete Johnsona o tom Ako si updatovať rodičov. Pre čitateľov ktorí radi cestujú a spoznávajú našu krajinu dávame tip na knihu 707 slovenských hradov, zámkov, kaštieľov, panských sídel a pevností, kde môžu nájsť inšpiráciu na výlety po týchto pamiatkach na Slovensku. Naopak pre tých, ktorým je Slovensko malé a nestačí odporúčam knihu Exotika za cenu Šíravy, kde nájdu návod ako precestovať tie najluxusnejšie destinácie za outletové ceny.

Stanislav Joch