Aktuality

Mladí futbalisti opäť na trávniku

Futbalisti 1 MFK Kežmarok – mládež začali po dlhšej dobe znovu trénovať. Momentálne sa s trénermi stretávajú v menších skupinách. Vízia budúcich zápasov je doposiaľ nejasná, všetko sa rozhodne v máji.
Hneď po miernom uvoľnení opatrení znamenal v štyroch kategóriách mládeže futbalu pozitívnu zmenu. Tréningy sa mohli konečne uskutočniť s výraznou zmenou. Starší žiaci druhého stupňa základných škôl i stredoškoláci mali povinnosť zasadnúť do lavíc pretestovaní. Preto tréneri priaznivú situáciu okamžite využili.
Mierny problém nastáva v počte hráčov a tréningových jednotiek. Tréneri sa môžu naraz venovať iba šiestim zverencom, zväčša po dobu 90 minút. Na všetkých však príde rad. Rozvíjať sa môžu zatiaľ iba v kondícii a niektorých herných činnostiach jednotlivca. Náročná je i logistika na tréningových plochách, keď malá skupina ľudí zaberá veľkú plochu športoviska. Priestory vhodné na tréning ponúka predovšetkým Základná škola Nižná brána. Umelý trávnik a vonkajšie priestory patria nadšeným futbalistom. Ich príprava už prebieha i na trávnatej ploche na mestskom futbalovom štadióne číslo dva.
Periodicita tréningov trikrát týždenne sa dá udržať v rámci pracovných povinností trénerov a voľného času detí. V poslednom období sa im zvýšil počet aktivít, doháňajú stratené počas pandémie a v neposlednom rade majú viac učenia.
Fyzickú silu a svaly preveril u všetkých obyvateľov tvrdý lockdown. Resty by sa dali predpokladať aj u hráčov futbalu. Návrat na hraciu plochu však príjemne prekvapil. „Zverenci prišli v dobrej kondícii a sile. Je vidieť, že to chcú so športom niekam dotiahnuť a pripravovali sa individuálne,“ tvrdí Ladislav Melikant, tréner kategórie pätnásťročných futbalistov. Jednotlivcov vídaval pri príprave na cyklochodníku, na ihrisku street workout, či robili skialpinizmus.
Motivácia k výkonu a schopnosť samostatne na sebe pracovať a zlepšovať je závislá aj od veku športovca. Mladí futbalisti prišli pripravení, radi chodia na tréningy. Momentálne využívajú každú možnosť robiť niečo organizovane. Preto by sa veľmi tešili možnosti pokračovať v rozohranej súťaži. Aj predošlý ročník sa kvôli pandemickej situácii nedohral. Osud tejto sezóny sa dozvieme v máji. „Hráč sa modeluje na tréningu, no najviac sa naučí v samotnom zápase na ihrisku. Toto úplne absentuje. Východoslovenský futbalový zväz hádam zoberie rozhodnutie za svoje a bude chcieť pokračovať v prerušených súťažiach. Ak nie, bude to veľká škoda pre mládež,“ dodáva Ladislav Melikant.
Patrícia Rozgonyiová, foto: Ladislav Melikant