Aktuality

Moderná kniha z nášho mesta

Pripravovaný projekt Moderná kniha sa zameriava na využitie moderných technológií v knižnom priemysle prostredníctvom využitia QR kódov.

Edíciu Moderná kniha ponúka spoločnosť ELCAT, s. r. o., ktorá sa zameriava na vydavateľskú činnosť. „Cieľom edície nie je poskytnúť vyčerpávajúce množstvo historických či štatistických údajov, ktoré sú v dnešnej dobe dostupné všade, ale priblížiť kúzelnú atmosféru slovenských miest,“ priblížila Adriana Brziaková zo spoločnosti ELCAT.

Technológia QR sa vo svete využíva síce už dlho, ale na Slovensku sa s ňou nestretávame tak často. V našej knihe QR kódy využívame prevažne na umiestnenie GPS súradníc, vďaka čomu sa už po meste nemusí návštevník bezcieľne túlať. Je to rýchlejšie, ako hľadať dané miesto na mape. Tieto informácie sa dajú využiť dokonca aj pri historických fotografiách. Návštevník si tak bude môcť priamo na mieste predstaviť, ako to bolo kedysi. Zosnímate kód a čítačka vás presmeruje na ukrytú informáciu. Do kódov sa môže vložiť takmer akýkoľvek doplňujúci údaj.

Ondrej Miškovič