Aktuality

Na oddelení dlhodobo chorých kežmarskej nemocnice spríjemnili pacientom popoludnie umením

ilustračný obrázok

Na Oddelení dlhodobo chorých Nemocnice Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku n.o., člen skupiny AGEL bola počas piatkového popoludnia umelecká atmosféra. Projekt s názvom „Terapia umením“, ktorý vznikol medzi skúsenými zdravotníčkami ešte pred pandémiou, nenechali zapadnúť prachom. Zdravotníčky, moderátorka a umelkyne spríjemnili popoludnie pacientom hudbou, básnickým, hovoreným a spievaným slovom. Biblioterapia, muzikoterapia a arteterapia sa stávajú obľúbenými metódami liečby.

 

„Pilotný projekt „Terapia umením“ sme zrealizovali v piatkových popoludňajších hodinách. Nápad vznikol ešte pred pandémiou, ktorá nám trochu plány prekazila. Spolu s mojimi kolegyňami sme veľmi rady, že sa nám to podarilo. Biblioterapia, muzikoterapia a arteterapia sa stávajú obľúbenými metódami liečby. Za účasť ďakujeme aj moderátorke z Kežmarskej TV Beáte Oravcovej, ktorá podujatie otvorila a prispela prednesom básní od Milana Rúfusa. Speváčka Iveta Mencáková sa na úvod predstavila s piesňou od Márie Čírovej, Unikát. Ďakujeme aj mladej nádejnej klavíristke Selinke Brixiovej, ktorá medzi jednotlivými prednesmi zahrala na klávesoch,“ hovorí námestníčka pre liečebno-preventívnu starostlivosť MUDr. Lýdia Wikarská, ktorá prispela prečítaním obľúbenej poviedky.

„Cieľom projektu je najmä spríjemniť pobyt pacientom na našom oddelení dlhodobej starostlivosti, prekonať emocionálnu izoláciu a navodiť pozitívne emócie. Vieme, že mnohým pacientom v dôsledku hospitalizácie chýba rodina, a tak sme ich chceli potešiť a rozptýliť dávkou umenia. Pozitívne emócie by taktiež mali aspoň na okamih odpútať pacienta od zdravotných problémov a bolesti. Okrem umenia sme pre pacientov pripravili aj čaj z čerstvej mäty a domáce zákusky, ktoré mnohí z nich ocenili,“ hodnotí manažérka kvality a bývalá zdravotná sestra Mgr. Janka Bartková. Na podujatí predniesla vlastnú tvorbu o tom, aké to je byť zdravotnou sestrou.

„Na našom oddelení máme 49 lôžok, na ktorých poskytujeme zdravotnú starostlivosť. Samozrejme, nie všetci pacienti na oddelení sa mohli podujatia zúčastniť, keďže to záviselo od zdravotného stavu pacienta. Spozorovali sme, že sociálnu izoláciu počas protipandemických opatrení znášali veľmi zle hlavne geriatrickí pacienti. Terapia umením má za cieľ navodiť spokojnosť pacienta po stránke psychickej, sociálnej aj emocionálnej. V podujatí plánujeme pokračovať aspoň raz mesačne a najbližšie by sme sa s pacientmi chceli takto stretnúť 25. augusta. Do budúcna by sme privítali aj ergoterapiu, ktorá by terapiu umením obohatila o tvorivé dielničky,“ dodáva vedúca sestra oddelenia dlhodobo chorých, a zároveň tretia spoluautorka projektu Terapia umenia,“  Bc. Simona Pavlíková.

Informácie poskytla Mgr. Martina Pavliková
Hovorkyňa skupiny AGEL SK