Aktuality

Na vyriešenie opakujúcich sa podnetov na sídlisku Sever si musíme počkať

V poslednej dobe sa na sociálnych sieťach mesta, ale i na iných komunikačných kanáloch začali objavovať rovnaké podnety občanov. Prvá kategória podnetov sa týkala košov na sídlisku a druhá výrazného osvetlenia v nočných hodinách.

Pre revitalizáciu vnútrobloku Sever bola spracovaná projektová dokumentácia a následne bola získaná finančná dotácia na realizáciu. Revitalizácia rieši komplexnú prestavbu a obnovu územia aj s drobnou architektúrou. Prvky drobnej architektúry, ktoré boli osadené pôvodne a už nevyhovovali z estetického a bezpečnostného hľadiska, a súčasne boli nad rámec odsúhlasenej dokumentácie, bolo nevyhnutné odstrániť.

„V oddychovej zóne je inštalované dostatočné množstvo nových košov na odpadky. Na dôvažok je nevyhnutné konštatovať, že odpadkové koše na ulici majú slúžiť na drobné odpadky pre okoloidúcich, nemajú slúžiť pre domový odpad, na to slúžia kontajnery, ktorých je na sídlisku dostatok,“ ozrejmila v odpovedi na podnet Eva Kelbelová, poverená vedením oddelenia výstavby, dopravy a životného prostredia Mestského úradu v Kežmarku. Z uvedeného dôvodu umiestnenie košov na drobné odpadky pred vstupmi do obytných domov nemá opodstatnenie, naopak, je na ťarchu v území, keďže odpad vo veternom počasí je rozfukovaný po okolí.

Mesto však ubezpečuje občanov, že ak budú pretrvávať oprávnené požiadavky na doplnenie košov od obyvateľov sídliska, po uplynutí doby viazanosti projektu ich zabezpečí. Koše však budú korešpondujúce s projektovanými košmi a budú osadené na miestach, kde to bude skutočne nevyhnutné. „Naším cieľom je zachovať jednotný estetický ráz územia, aby na jednej ploche neboli umiestnené rôznorodé vyhotovenia prvkov drobnej architektúry,“ doplnila Kelbelová.

Čo sa týka svietivosti, nadštandardná prvotná svietivosť je prirodzená pri takýchto projektoch. Celkový problém, ktorý možno vzniká, je ten, že sa občanom zdá, že je na sídlisku zrazu veľa lámp. „V rámci sídliska Sever, ale i celého mesta chystáme manažment svietivosti, ktorý bude riadený,“ povedal primátor mesta Ján Ferenčák. Samospráva potrebuje najprv vymeniť svietidlá, v ktorých budú už moderné riadiace čipy, na základe ktorých sa bude zvyšovať alebo znižovať intenzita svietivosti. V praxi to bude znamenať, že svietivosť sa bude v závislosti od podmienok meniť. Vzniknutý diskomfort občanov tak onedlho nahradí prostredie vhodné pre rodiny s deťmi, ktoré bude v noci dostatočne osvetlené, a tým sa docieli vyššia bezpečnosť v meste.

Ondrej Miškovič, foto: odkazprestarostu.sk