Aktuality

Neznáma Kirsten

Najsilnejší zážitok býva ten posledný. Ako posledná veta v knihe, ktorá čitateľovi odhalí, že zrejme čítal úplne inú knihu, než si myslel. Taká je kniha Mareka Kollára s názvom Kirsten.

Mareka Kollára poznajú Kežmarčania ako dlhoročného prevádzkovateľa Kežmarskej informačnej kancelárie. Informácia o tom, že vydal publikáciu, nejedného človeka prekvapila. Pred očami sa čitateľovi v knihe Kirsten odkrýva silný príbeh piatich mladých ľudí. Mozaika na prvý pohľad diametrálne odlišných životov a udalostí, ktorá na konci vytvorí jasný obraz nového začiatku pre všetkých.

Pútavý príbeh je len jednou stránkou autorovho vyjadrenia. Hlavné časti tvoria emocionálne pohnútky a vyzdvihnutie správnych a pozitívnych životných rozhodnutí a motivácie. Táto kniha čitateľovi pomáha zamyslieť sa nad tým, že život sa dá žiť nesebecky a altruisticky, so zmyslom pre obetu za toho druhého. Hlavná hrdinka Kirsten sa napriek osobnej tragédii snaží byť užitočnou predovšetkým ľuďom vo svojom okolí. Jej rozhodnutia sú často prekvapivé. Vyberá si zložitejšiu cestu trpezlivosti, ktorá nakoniec vedie k väčšiemu dobru pre všetkých. Postupne sa učí, že ak sa zriekne okamžitého úspechu v mene iného človeka alebo vhodnejšieho času, výsledok môže byť lepší, než v aký na začiatku dúfala.

„Ide o nový fenomén v písaní, keďže sa literárny kritik dostáva do úzkych, lebo autor zboril všetky pravidlá o písaní a nastolil novú formu, aká ešte nemá obdobu. Pokrokový čitateľ v diele môže nájsť najjednoduchšiu jednoduchosť prepletenú nevídaným zmýšľaním postáv. Výsledkom je dokonalý oddych, pri ktorom má mozog prázdniny. Dokonalé čítanie pre nesmierne vyťažených ľudí, ktorí nemajú žiadnu energiu na premýšľanie, no zároveň im nasadené životné tempo nedovolí dostať sa do fázy ničnerobenia. Ako bol Picasso prelomový dodnes mnohými nepochopeným kubizmom, tak Marek Kollár dosiahol najodlišnejšie literárne dielo, ktoré by som osobne zaradil do kategórie antistresové,“ vyjadril sa o knihe známy kežmarský vydavateľ Jaroslav Šleboda.

Publikácia je dostupná v kníhkupectvách a čitateľa poteší krátkymi kapitolami s bohatým obsahom. Neznáma Kirsten prinesie do vašich životov pohľad na svet, ktorý nie je len o jednej osobe.

Ondrej Miškovič