Aktuality

Nižná brána slávnostne otvorila nové odborné učebne

ilustračný obrázok

Základná škola s materskou školou Nižná brána 8 v Kežmarku vďaka nenávratnému finančnému príspevku vo výške 136 010, 86 Eur zmodernizovala tri učebne. V utorok 26. októbra boli za prítomnosti primátora Kežmarku Jána Ferenčáka a riaditeľa školy Dušana Tokarčíka slávnostne otvorené.

Primátor mesta vo svojom príhovore vyzdvihol význam odborného vzdelávania a zdôraznil veľký prínos učební pre žiakov: “Ako mesto sa zapájame do všetkých projektov, ktoré sa týkajú zvýšenia vzdelanosti na školách. Som veľmi rád, že aj aktuálne realizovanými projektmi sa u nás zvýši kvalita vzdelávania. Potrebujeme sa posúvať dopredu, aby naše deti získali lepší vzťah k predmetom a mali k tomu prispôsobené školské prostredie.”

Projekt je orientovaný na zlepšenie výsledkov žiakov v medzinárodnom, ako aj národnom meraní dosiahnutých vedomostí a ich úspešnosti na trhu práce. Zámerom je taktiež rozvoj materiálno-technického vybavenia základných škôl z hľadiska ich funkcie ako centier celoživotného vzdelávania.

Vyučovací proces v odborných učebniach a laboratóriách ZŠ Nižná brána 8 na základe dodaných nových didaktických pomôcok prispeje k rozvoju pracovných zručností žiakov v oblastiach vzdelávania predmetov ako fyzika, biochémia a informatika.“Prišli nám nové mikroskopy pre žiakov, na fyziku rôzne termodynamické súpravy, elektroinštalačné súpravy, zoologické, botanické a anatomické pomôcky, interaktívne tabule a dataprojektory, notebooky, tablety pre žiakov či 3D tlačiareň. Žiaci sa môžu vzdelávať zážitkovo a získať tým nielen manuálne zručnosti, ale aj lásku k vede. Verím, že tým pádom prilákame aj nových žiakov do našej školy,“ uzavrel Tokarčík.

Vynovenie učební sa podarilo zrealizovať vďaka podpore z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Integrovaný regionálny operačný program na modernizáciu odborných učební základných škôl. Jazykové, prírodovedné, polytechnické a špecializované učebne s informačno-komunikačnou technikou sa zrealizovali vo všetkých troch školách v pôsobnosti mesta. Mesto Kežmarok sa na realizácii podieľalo spolufinancovaním vo výške minimálne 5 percent.

 Mgr. Barbora Sosková

tlačová hovorkyňa mesta