Aktuality

Obedy pre seniorov rozvezie nové špeciálne upravené auto

V meste Kežmarok bude obedy pre seniorov rozvážať auto s izotermickou úpravou. Investícia v hodnote takmer 25-tisíc eur skvalitní donáškovú službu obedov.

Mesto Kežmarok ešte v uplynulom roku z plánovaného jedného zakúpilo hneď dve autá. Primátor mesta Kežmarok Ján Ferenčák povedal, že „v minulom roku sme zakúpili jedno nové auto, ale keďže sa nám ho podarilo zaobstarať za veľmi výhodných podmienok, z ušetrených peňazí sme dokázali kúpiť aj ďalšie nové auto určené na rozvoz obedov s izotermickou úpravou.“ Tá zabezpečí udržanie teploty jedla v obedároch o niečo dlhšie. Strava sa tak ku stravníkom dostane teplejšia a čerstvejšia.

Prvé kilometre si na novom aute odskúšal i primátor mesta Kežmarok Ján Ferenčák. „Je to nové auto, je potrebné si na neho zvyknúť, ale ide výborne. Verím, že ho ocenia aj tí, ktorí budú s ním jazdiť a budú sa v ňom cítiť bezpečne,“ povedal primátor.

Vodičom rozmerovo väčšieho auta je však žena, zamestnankyňa mestského úradu Anna Valenčíková, ktorá v čase rozvozu po meste najazdí približne 30 kilometrov. Auto bolo zakúpené ešte v decembri a používané bude od dnešného dňa. Kapacitne väčšia dodávka úradu ušetrí čas aj peniaze za pohonné hmoty pri rozvoze.

Rozvoz obedov mesto ponúka už niekoľko rokov. Pri spustení služby v máji roku 2017 oddelenie sociálnych služieb rozvážalo približne 26 obedov. Dnes je záujem dvojnásobný. „Rozvážame do 60 obedov denne. Obedy odnesieme až pred dvere našich klientov, a to v čase od 11-tej do 14-tej hodiny,“ povedala vedúca oddelenia sociálnych vecí Jana Trautmanová a dodala, že rozvoz je pre stravníkov zabezpečený aj počas víkendov a sviatkov.

Rozvoz je určený občanom, ktorí sa nachádzajú v nepriaznivej sociálnej situácii z dôvodu ťažkého zdravotného postihnutia, sťaženej mobility alebo z dôvodu nepriaznivého zdravotného stavu a sú na túto službu odkázaní. „Som rád, že bude slúžiť veľa rokov na rozvoz obedov pre seniorov a pomôžeme im aj v takejto zime, akú máme teraz,“ dodal primátor Ján Ferenčák.

Žiadosti o donášku stravy podávajú občania s trvalým pobytom v meste Kežmarok na oddelenie sociálnych vecí na mestskom úrade. Tomu predchádza žiadosť o zabezpečenie stravovania, ktorú zabezpečuje Zariadenie pre seniorov a Zariadenie opatrovateľskej služby. Poplatok za roznášku je 0,60 eur v pracovných dňoch. Cez víkendy a sviatky je cena 1,50 eur za jeden obed.