Aktuality

Odchovankyňu kežmarskej tanečnej školy čakajú majstrovstvá

Na Majstrovstvách Slovenska v latinskoamerických tancoch v Banskej Bystrici sa 12. septembra zúčastní i dlhoročná reprezentantka TŠC Tempo Kežmarok Radka Britaňáková. Po viacerých oceneniach a tituloch získaných v tomto klube sa opäť vracia na súťažný parket.

Radka Britaňáková, tanečníčka zo Spišskej Belej, sa po dlhšom pôsobení za „veľkou mlákou“ až v ďalekej Floride rozhodla vrátiť na Slovensko a začať znovu súťažiť, ale i pôsobiť ako tanečná trénerka a vychovávať ďalšie talenty v podtatranskom regióne.

Tancu sa začala venovať od piatich rokov, priviedla ju k tomu vtedy jej mama, pre ktorú to bol jej nesplnený sen. „Dlhé roky som reprezentovala tanečné centrum Tempo Kežmarok. Za ten čas som sa stala majsterkou Slovenska v juniorskej kategórii v roku 2007 v 10 tancoch. Odvtedy som patrila do reprezentačného tímu Slovenska a zúčastnili sme sa aj na MS v Barcelone. Boli to naše prvé majstrovstvá sveta, na ktorých sme mali možnosť tancovať s tými najlepšími tanečnými pármi na svete. Rok 2008 bol tiež úspešný, keďže sme boli prvý rok v kategórií mládež a s mojím tanečným partnerom Jurajom Grigerom sme sa stali vicemajstrami Slovenska v tejto kategórii v latinskoamerických tancoch,“ spomína Britaňáková.

Slovensko spoločne s Grigerom reprezentovala na majstrovstvách sveta v Marseille, kde odsadili 48. miesto. O rok nato titul vicemajstrov Slovenska obhájili v Michalovciach a následne ich čakala reprezentácia našej krajiny v ďalekej Číne. „Bola to veľká skúsenosť po tanečnej stránke, ale aj osobnej. V tomto roku nás nominovali na majstrovstvá Európy v Nemecku,“ povedala Britaňáková a zároveň priznala, že to bol posledný tanečný rok vo dvojici s Jurajom Grigerom.

Po maturite na Gymnáziu Pavla Országha Hviezdoslava v Kežmarku pokračovala s tancovaním a začala študovať trénerstvo a učiteľstvo na Univerzite Komenského v Bratislave, až do roku 2016, keď dostala možnosť trénovať a tancovať v USA. „Túto šancu som využila a šla do USA na tri mesiace. Rozhodla som sa žiť na Floride, kde som mala zabezpečené podmienky pre rozvoj tohto športu,“ doplnila Britaňáková, ktorá po návrate na Slovensko plánuje odovzdávať svoje tanečné skúsenosti mladšej generácii v našom regióne s cieľom vychovať šikovných a kvalitných tanečníkov a možno práve budúcich majstrov Slovenska.

Ondrej Miškovič