Aktuality

Pamiatkový úrad chce „znovu zrodiť“ Červený kláštor

V priebehu troch rokov má byť v areáli kláštora preinvestovaných 1,1 milióna eur. Projekt má byť ukončený do 27. januára 2023. Financie pochádzajú z tzv. nórskych fondov.

Projekt Červený kláštor – znovuzrodený má zásadným spôsobom zmeniť doterajšiu podobu niekoľkých objektov a vybraných častí kláštora kartuziánov, a to prostredníctvom pamiatkovej obnovy kombinovanej s vložením nového obsahu, korešpondujúceho s jeho historickým odkazom.

Vďaka projektu by mali byť zatraktívnené dva objekty v areáli formou zážitkovej návštevy kultúrno-historickej pamiatky a na strane druhej by mali byť vytvorené podmienky na doškoľovacie aktivity v oblasti ochrany pamiatok. Návštevníci by tak mohli lepšie spoznať niektoré súčasti života mníchov, ktorí tu kedysi žili, a oživiť by sa mali aj ďalšie produkty, ktoré boli, či sú s kláštorom spojené. Ide najmä o školu v prírode a múzeum.

„Znovu zrodiť“ by sa mali bývalé dôležité funkcie kláštora – výroba piva a medoviny (kláštorný pivovar a fermentáreň medoviny), výroba produktov z liečivých rastlín (Cypriánova lekáreň/manufaktúra), výchovno-vzdelávacie aktivity určené deťom (kláštorná škola), poskytnutie priestoru na hlbšiu a dlhšiu introspekciu a meditáciu bez významnejších zásahov civilizácie (Digital detox camp).

Areál by mal poskytnúť nové priestory na doškoľovacie aktivity pre zamestnancov Pamiatkového úradu SR, ako aj úplne prerobenú, modernú a návštevnícky atraktívnu múzejnú expozíciu zloženú z troch častí – dejiny Červeného kláštora, mníšske rády na Slovensku a dejiny pamiatkovej starostlivosti v SR.

Národná kultúrna pamiatka Kláštor kartuziánov v obci Červený Kláštor patrí k najvýznamnejším pamiatkam tohto druhu na Slovensku a je najväčšou a najvýznamnejšou pamiatkou v správe Pamiatkového úradu SR. História vzniku kláštora siaha do roku 1320, keď ho založili kartuziánski mnísi ako filiálny konvent kláštora na Skale útočišťa na Spiši. V 18. storočí prešiel čiastočne stavebnými úpravami, ktoré určili jeho terajší vzhľad.

Hlavnými zachovanými stavbami areálu sú gotický jednoloďový kostol, stredoveká kláštorná budova s refektárom a s krížovou chodbou, tzv. hodinová veža, hospodárske budovy a tzv. veľká klauzúra s čiastočne zachovanými domami pre mníchov. Umelecko-historicky najhodnotnejšiu výzdobu nástennými maľbami má zachovanú kostol a stredoveký refektár.

Kláštor reprezentuje na Slovensku jeden z mála zachovaných príkladov monastickej architektúry kartuziánskej a kamaldulskej rehole a je významným aj v kontexte európskeho kultúrneho dedičstva, keďže patrí k jedným z najvýchodnejších lokalít uvedených rehoľných komunít.

Červený kláštor prešiel v ostatných 15 rokoch významnou hmotnou obnovou a funkčnou revitalizáciou, pričom vznikla muzeálna expozícia, rozšírili a zmodernizovali sa ubytovacie kapacity, obnovila sa činnosť pôvodného hostinca na nádvorí. Popri realizácii obnovovacích a reštaurátorských prác je v súčasnosti významná časť aktivít venovaná aj príprave podmienok umožňujúcich prinavrátenie niektorých pôvodných funkcií kláštora.

Múzeum Červený kláštor v obci Červený Kláštor bolo zriadené a otvorené v roku 1966 ako vysunutá expozícia Východoslovenského múzea Košice. V rokoch 1999 – 2007 bolo vedené ako múzejná expozícia Ľubovnianskeho múzea Stará Ľubovňa.

Od roku 2010 pôsobí ako samostatné múzeum v zriaďovateľskej pôsobnosti Pamiatkového úradu SR, pričom prevádzkovateľom múzea je nezisková organizácia CYPRIAN, n. o. V súčasnosti Múzeum Červený kláštor prezentuje historický architektonicko-stavebný vývoj kláštora, ako aj duchovné posolstvo a spôsob života mníšskeho rádu kartuziánov a kamaldulov.

Lorant Paugsch, PÚ SR