Aktuality

Pandémia navždy zmenila fungovanie gastronómie. Ako to vyzerá v našom meste?

Pred rokom zasiahla pandémia koronavírusu vo veľkom už aj Európu. Bývalý premiér 6. marca potvrdil prvý prípad nákazy aj na Slovensku. Pár dní po tom zaviedli prísne kontroly na hraniciach a prišlo plošné zatváranie prevádzok, ktoré zasiahlo takmer všetkých podnikateľov, reštaurácie nevynímajúc. 

V meste Kežmarok pred pandémiou fungovalo niekoľko reštauračných prevádzok. Niektoré ponúkali dennú obednú ponuku, iné rýchle občerstvenie alebo donášku jedla priamo k svojim zákazníkom. Všetkých bez rozdielu protipandemické nariadenia zaskočili a značne im znemožnili prevádzkovať svoje zariadenia.

„Určite žiadny prevádzkovateľ, ani my, sme pri prvých obmedzeniach prevádzky kvôli pandemickej situácii nepredpokladali také trvanie,“ takto opísala začiatok opatrení  manažérka hotela Hviezdoslav Maja Brezinová. Vo výhode boli hlavne prevádzky, ktoré mali v tej dobe rozvoz jedál už dobre zabehnutý, a tak túto situáciu zvládali aspoň z tohto hľadiska lepšie. Niektorí majitelia využili túto nútenú dovolenku na sanitárne a rekonštrukčné práce, na ktoré dovtedy nebol taký veľký priestor.

Reštauráciám určite nepomohol ani fakt, že ľudia, ktorí boli zvyknutí stravovať sa v týchto prevádzkach počas obednej pauzy v zamestnaní, mali nariadenú prácu z domu, čo prispelo k zvýšeniu domáceho stravovania. Ľudia počas takzvaného home office zmenili viacero svojich dovtedy bežných návykov. Začali byť oveľa viac opatrní, a to sa prejavilo aj na aprílovom postupnom uvoľňovaní opatrení, keď bolo prevádzkam najprv povolené vydávať jedlo cez okienko a neskôr aj sprístupniť pre ľudí svoje vonkajšie terasy, samozrejme za podmienky dodržiavania prísnych opatrení.

„Zvykli sme si na zvýšené hygienické opatrenia, hostia mali a majú k dispozícii dezinfekčné prostriedky, frekvencia dezinfekcie spoločných priestorov sa zvýšila, personál dohliadal na dodržiavanie odstupov, nosenie ochrany tváre. Servis jedál a nápojov taktiež prešiel zmenou na základe nariadení, avšak na úkor kvality, ktorou sa náš hotel odlišoval od ostatných zariadení. Nesmú sa zakladať príbory, taniere a poháre pred príchodom hosťa, stoly sa dezinfikujú po každom hosťovi, nie je povolené prestrieť obrusy,“ skonštatovala Brezinová.

Celá situácia značne ovplyvnila správanie zákazníkov a všetci prevádzkari jasne videli veľký pokles tržieb v porovnaní s rovnakým obdobím v minulom roku. „Samozrejme, že sme pocítili zmenu v správaní zákazníkov. Po miernom uvoľňovaní sa tiež pomaly zákazníci vracali späť. Žiaľ, nebolo ich toľko ako minulý rok,“ spomenul Patrik Vrábeľ z bistra Apetit.

Optimizmus do situácie priniesli letné mesiace, keď čísla pozitívne testovaných umožnili opatrenia zase o čosi zvoľniť. Zákazníci si jedlo mohli konečne vychutnať aj v priestoroch svojich obľúbených podnikov. Zariadenia museli dodržiavať maximálny počet zákazníkov na rozlohu prevádzky, čo značne obmedzilo ich kapacitu. Ani to však nepokazilo radosť nielen majiteľom reštaurácií, ale aj ich zákazníkom, ktorí mali pocit, že sa všetko postupne dostáva do normálu a to najhoršie máme za sebou. Žiaľ, nebolo to tak a jeseň nám prichystala druhú, ešte horšiu vlnu nákazy koronavírusom. Prevádzky sa opäť postupne začali zatvárať. Situácii nepomohol ani fakt, že nariadenia vlády boli chaotické, nezrozumiteľné a veľmi často menené.

Na otázku, či sa dalo na druhú vlnu adekvátne pripraviť, odpovedala manažérka hotela Hviezdoslav: „Úprimne, ani nie. Pandémia a s ňou spojené neustále zmeny v pokynoch vlády a Úradu verejného zdravotníctva nás naučili rozhodovať sa ad hoc a prispôsobovať prevádzku aktuálne platným nariadeniam.“

Vláda spustila nielen pre reštaurácie „prvú pomoc“, ktorá mala pomôcť podnikateľom udržať pracovné miesta aj pri poklese tržieb. Riaditeľka odboru služieb zamestnanosti Úradu práce a sociálnych služieb v Kežmarku Alena Krajčová uviedla, že podnikatelia s miestom prevádzky v okrese Kežmarok dostatočne využili možnosť čerpať príspevky v rámci projektu Prvá pomoc. Počet týchto prijímateľov pomoci v rámci tohto projektu je 178.

Krajčová tiež priblížila situáciu nezamestnanosti v gastro sektore: „Počet občanov zaevidovaných na našom úrade, ktorí prišli do evidencie z gastro zariadení okresu Kežmarok od 1. 3. 2020 je 35, v profesiách kuchár, čašník, chyžná, pomocný pracovník v kuchyni a pod. Ak by sme to porovnali s celkovým počtom občanov, ktorí sa zaevidovali na našom úrade, je to zanedbateľný počet – 3,6 %.“

Vladimír Mikolajčík