Aktuality

Pietny akt kladenia vencov na nádvorí Kežmarského hradu

Porážka fašizmu v druhej svetovej vojne znamenala víťazstvo európskej civilizácie, rešpektujúcej dôstojnosť každého človeka. V piatok 7. mája sme si v Kežmarku pripomenuli pietnym aktom na nádvorí hradu padlých v druhej svetovej vojne.
Pietny akt kladenia vencov pri Pamätníku popravených vojakov a partizánov na nádvorí Kežmarského hradu sa uskutočnil komorným spôsobom. Vzdať poctu a vďaku všetkým, ktorí bojovali a padli v boji za naplnenie túžby po slobodnom a mierovom živote, prišiel aj primátor mesta Ján Ferenčák.
Okrem neho sa pietnej spomienky zúčastnili prednosta okresného úradu Vladimír Škára, náčelník mestskej polície Štefan Šipula, predseda SZPB Milan Janeček a členovia klubu vojakov a Jednoty klubu dôchodcov v Kežmarku.
V Kežmarku si boj za slobodu, ktorú si treba vážiť a neustále ju kultivovať, pripomínajú každý rok. „Z dôvodu prebiehajúcej pandémie a prijatia prísnych bezpečnostných opatrení sa tohtoročná pietna spomienka uskutočnila bez účasti verejnosti,“ povedal za organizátorov Milan Janeček.

Prečo práve 8. máj?
Ukončenie druhej svetovej vojny v Európe si jednotlivé štáty Starého kontinentu pravidelne pripomínajú 8. mája. Po páde socialistického zriadenia sa vo viacerých krajinách vrátane Slovenska presunuli oslavy Dňa víťazstva nad fašizmom na 8. mája.
V Slovenskej republike je Deň víťazstva nad fašizmom dňom pracovného pokoja. Rozhodli o tom poslanci zákonodarného zboru v júni 1996. V roku 2014 si svet pripomína 69. výročie víťazstva nad fašizmom a nacizmom.
OSN vyzvala svoje členské štáty, mimovládne organizácie i jednotlivcov, aby si každý rok pripomínali tieto májové dni – jeden alebo druhý, prípadne oba. Na podujatiach sa má spomínať na všetky obete druhej svetovej vojny a má sa im vzdať náležitá pocta, uviedla OSN.
Ondrej Miškovič