Aktuality

Pomáhajú nezištne a s láskou

Ilustračný obrázok

Vídať ich v uliciach mesta s nadšením v tvárach a odhodlaním v srdci. Skauti z 3. zboru Aničky a Bořivoja Uhrových Kežmarok majú neustále plné ruky práce. Každý z nich, ktorý prispieva svojou troškou k budovaniu lepšieho sveta, je výnimočný.

 Skautský zbor je v Kežmarku aktívny už vyše tridsať rokov. Tvoria ho dievčatá a chlapci, ktorí chcú žiť dobrodružstvom, hľadajú dobrých kamarátov, chcú hrať veľa hier, skúšať nové športy, tvoriť, poznávať prírodu, získavať nové zručnosti užitočné v živote, byť stále lepším a pomáhať druhým. V súčasnosti je v zbore zaregistrovaných 96 členov, z toho presnú polovicu tvoria dievčatá a druhú chlapci. Kto sa chce k nim pridať, nech neváha ani chvíľku. Ani v tejto komplikovanej dobe, ktorá si vynútila nové riešenia k vzniknutým problémom, záujem o členstvo pri skautoch neutícha. „Napriek tomu, že sme museli našu činnosť v poslednom období obmedziť a presunúť do online priestoru, náš zbor sa pomaly rozrastá. Tešíme sa, že cítime zo strany rodičov záujem dať svoje deti na skauting,“ hovorí zborová vodkyňa Natália Abtová.

Kreativite sa medze nekladú, preto neexistuje skautská aktivita, ktorá by sa opakovala. Ich výchovné ciele sa totižto dajú naplniť rôznymi spôsobmi a činnosťami. Hlavou nápadu bývajú zväčša dobrovoľníci a záleží na nich, čo všetko zaujímavé vymyslia a pripravia pre deti.

Za pravidelnú činnosť počas roka by sa dali považovať stretnutia detí v malých skupinách – družinách. Obyčajne sa stretávajú raz do týždňa, inokedy na víkendových výletoch, či viacdňových akciách. Vyvrcholením skautského roka je letný skautský tábor.

Dobrovoľníkov v zbore ľahko poznáte – hnedá košeľa a charakteristická šatka uviazaná okolo krku. „Sme skauti a hráme takú hru … Túto vetu už určite veľa Kežmarčanov počulo. Nie je nič nezvyčajné vidieť po meste pobehovať deti so šatkami, ktoré plnia všelijaké úlohy, pri ktorých neraz potrebujú aj pomoc okoloidúcich. Starších skautov možno každoročne stretnúť pri rôznych príležitostiach ako je šírenie Betlehemského svetla pred Vianocami, pomoc so zbierkou na deň narcisov, či v skautskom mestečku cez EĽRO, “ približuje Abtová.

V nedávnej dobe skauti vystriedali tieto aktivity za roznos nákupov a rúšok seniorom, pomoc s testovaním a sú pripravení pokračovať v službe druhým aj naďalej.

Patrícia Rozgonyiová