Aktuality

Pomôcť sa dá v Kežmarku aj klbkom vlny

Klubovňa priateľstva v spolupráci s mestom Kežmarok sa rozhodla v našom meste podporiť výzvu, ktorá pomôže človeku bez rozdielu veku. Nápad, ktorý sa zrodil v Kežmarku, potrebuje však aj značnú podporu a je len na nás, ako sa k tomu postavíme.

Myšlienku, ktorá pôvodne vznikla v Dánsku, na Slovensko priviedla zdravotná sestra Ľubomíra Škrabková z bratislavského kardiocentra v rámci projektu Chobotničky pre srdiečkové detičky a zakrátko háčkované chobotničky začali pomáhať chorým či predčasne narodeným novorodencom aj v iných slovenských mestách.

Všetko sa to v Kežmarku začalo, keď pred pár rokmi bola Žaneta Vaverčáková chorá a zachytila na facebooku výzvu, že je potrebné uháčkovať niekoľko vlnených chobotníc na nedonosenecké oddelenie v Spišskej Novej Vsi, kde sa najviac využívajú. Deti na tomto oddelení sú skoro všetky v inkubátoroch. Neváhala a poslala približne dvadsať uháčkovaných chobotničiek, čo aj na oddelení bolo pre mnohých raritou, keďže im chodili tak dve-tri. „Bola som zvyknutá háčkovať, tak pre mňa to nebol problém,“ spomína na začiatky Vaverčáková.

Vtedy sa zrodil nápad zaviesť tieto nenápadné vlnené pomocníčky aj do zariadení v Kežmarku. Prvých päťdesiat kusov vzniklo vďaka mnohým v jej okolí a putovali do Popradu, kde vrchnú sestru robila známa jej šéfky. Potom jej znovu napadli slová: „Veď ja som Kežmarčanka,“ a tak sa sto kusov zaniesla aj do kežmarskej Nemocnice Dr. Vojtecha Alexandra.

Ďalším krokom pri tvorbe týchto chobotničiek bolo práve otvorenie Klubovne priateľstva, kde sa počas svojich aktivít venujú aj háčkovaniu. V Domove sociálnych služieb bolo počas odovzdávania darov z výzvy Koľko lásky sa zmestí do škatule od topánok venovaných zopár kusov týchto chobotničiek aj našim seniorom, ktorým vyčarili úsmev na tvári. „Nákup vĺn je drahý, preto sa teraz vymysleli zbierky na školách, no nechceli sme v žiadnom prípade od ľudí peniaze,“ dodáva Vaverčáková, ktorá v tejto aktivite spolu s mládežou v našom meste chce pokračovať.

Výzva Klbko lásky pre priateľa prináša v sebe hlboký odkaz pre ľudí nielen z Kežmarku. Podstatou tejto výzvy je podporiť háčkovanie týchto chobotničiek. Nie finančným príspevkom, ale práve klbkom vlny, ktoré v rukách mladých ľudí ožije v podobe skvelého pomocníka. Zapojiť sa do tejto výzvy môžete zakúpením vlny a následným darovaním v kežmarskej galantérii Grácia.

Ondrej Miškovič