Aktuality

Priestory budúceho Centra integrovanej zdravotnej starostlivosti si po prvýkrát prišli pozrieť lekári

Výstavba Centra integrovanej zdravotnej starostlivosti (CIZS) Kežmarok výrazne pokročila. Stavbu novej modernej kliniky pod Tatrami si okrem vedenia mesta prišli pozrieť aj poskytovatelia zdravotnej starostlivosti, ktorí tu budú mať prenajaté priestory.

V pondelok 22. marca sa za prísneho dodržiavania protipandemických opatrení konal na stavbe kontrolný deň, počas ktorého si mohli zástupcovia mesta a lekári prejísť budúce ambulantné priestory. Nová poliklinika, ktorá bude súčasťou komplexu prepojeného s Nemocnicou Dr. Vojtecha Alexandra, prinesie významné rozšírenie a skvalitnenie zdravotnej starostlivosti pre obyvateľov Kežmarku a širšieho okolia.

„Teším sa, že už čoskoro budeme môcť využívať tieto nové moderné priestory kliniky, ktorá bude poskytovať zdravotnú starostlivosť na najvyššej európskej úrovniNapriek tomu, že dodávateľ stavby mal sťažené podmienky a menšie prestávky kvôli pandémii, stíha ju dokončiť načas, čo je dobrá správa pre mesto Kežmarok a pre všetkých jeho občanov,” povedal po stretnutí s lekármi a staviteľmi primátor Ján Ferenčák.

Päťpodlažná budova je navrhnutá s vysokým dôrazom na efektivitu prevádzky. Bude sa v nej nachádzať 24 ambulancií s moderným vybavením, rehabilitačné centrum, dialýza a kongresové centrum s kapacitou do 300 osôb so záhradou s výhľadom na Vysoké Tatry. Nemocnica bude mať zelenú strechu, ktorá budú okrem estetického účelu prínosom aj z hľadiska energetických úspor a klimatickej pohody vo vnútri budovy. Projekt počíta aj s vybudovaním prístupových ciest a nových parkovacích miest v dostatočnej kapacite.

Priestor je dispozične riešený veľkoryso, je tu dobrá prístupnosť a umiestnenie vedľa existujúcej nemocnice je veľmi výhodné. Organizačne sa tu črtá iná úroveň, kvalita a logistika zdravotnej starostlivosti a som rád, že môžem byť súčasťou takéhoto zmysluplného projektu,” podelil sa o svoje dojmy všeobecný lekár Pavol Štec, ktorý bude mať v novej poliklinike ambulanciu.

Výstavba Centra integrovanej zdravotnej starostlivosti v Kežmarku odštartovala v júli 2020 a spustenie plnej prevádzky je naplánovaná na koniec tohto roka. Developerom stavby je mesto Kežmarok, ktoré bude jediným vlastníkom budovy. Všetky ambulancie a ostatné priestory v nej budú v prenájme.

Mgr. Barbora Sosková

oddelenie komunikácie a propagácie