Aktuality

Prinesie nám koronakríza nové trendy v ekonomike a podnikaní?

V posledných týždňoch zažívame kvôli pandémii koronavírusu zmenu celého doterajšieho chodu spoločnosti. Odborný názor na to, čo môžeme čakať po skončení vládnych bezpečnostných opatrení, nám poskytla Kežmarčanka Ing. Mária Vrábliková, asistentka na Katedre manažmentu Pedagogickej fakulty Katolíckej Univerzity v Poprade a externá doktorandka na Fakulte manažmentu Prešovskej Univerzity v Prešove.

Zavedením obmedzení v školstve, cestovnom ruchu, kultúre, ale i sprísnením hygienických opatrení je isté, že pandémia bude mať značný ekonomický dopad. Mária Vrábliková uvádza päť odvetví, v ktorých sa koronakríza môže najviac dotknúť obyvateľov našej krajiny.

Inovácie a kreatívne odvetvia

Prvou oblasťou, ktorá prinesie zmenu, ale i príležitosť na prekonanie kríz nielen v ekonomike, je oblasť inovácií a kreatívnych odvetví. V tomto období sme svedkami využívania mnohých inovácií, akými sú napríklad e-shopy, e-recepty, systém edupage, videokonferencie s učiteľmi, donášková služba reštaurácií, virtuálne koncerty, online prenosy bohoslužieb, webináre, hand-made produkcia rúšok, automaty na rúška alebo bezkontaktné platby. „Z ekonomického hľadiska sú jednou z najdôležitejších spôsobov prekonania krízy práve inovácie, teda komerčné využitia ľudskej kreativity,“ uviedla Vrábliková a zároveň dodala, že rozvoj podnikania v nových odvetviach určite prispeje k zníženiu nezamestnanosti, ktorú kríza vyvolá.

Rodinné podnikanie, rozvoj a poľnohospodárstvo

Rodinné podnikanie úzko súvisí aj s ďalším novým trendom, a to rozvojom regionálneho podnikateľského prostredia. Ďalšou z možností, ktoré môžu zlepšiť situáciu, je rodinné podnikanie v oblasti poľnohospodárstva a produkcie potravín, permakultúra, eliminácia GMO, rozvoj služieb profesionálneho záhradníctva či záhradnej architektúry. „Poľnohospodárstvu taktiež prospeje zníženie emisií v poslednom období,“ poznamenala Vrábliková.

Domáci cestovný ruch

Je dôležité si uvedomiť, že počet návštevníkov Vysokých Tatier sa koncom 80. rokov minulého storočia pohyboval okolo päť miliónov ročne. Táto návštevnosť je porovnateľná s poslednými rokmi, ktoré sú považované za najúspešnejšie od vzniku Slovenska. Cestovný ruch je v súčasnosti jedným z najviac postihnutých odvetví. „Počas konferencie Popradské ekonomické a manažérske fórum na Katedre manažmentu Pedagogickej fakulty Katolíckej Univerzity v Poprade sa zúčastnili na prehliadke historických pamiatok Kežmarku hostia z Českej republiky, Poľska, Francúzska, ale aj iných európskych a svetových krajín. Mnohí z nich mali precestovaný takmer celý svet, no nevedeli, že najväčšou historickou školskou knižnicou strednej Európy je naše kežmarské lýceum. Rovnako ich zaujal aj výklad šikovnej sprievodkyne Kataríny Slávičkovej, pri ktorej mali podľa ich slov pocit, že sa medzi knihami narodila,“ spomína Vrábliková na pozitívny dojem hostí v našom meste. Referencie o Kežmarku a jeho histórii, ktoré sme návštevníkom mesta zanechali, sa nám teraz môžu vrátiť v podobe nárastu domácich a zahraničných turistov.

Investície a správa osobných financií

Jedným zo spôsobov zvládnutia krízy je aj pohľad na vlastné financie a investície. „Ľudia sa viac naučia, ako šetriť, do čoho investovať a do čoho nie. Je možné, že sa zvýši záujem o vývoj na finančných trhoch, záujem o to, aká je úroková miera, aké sú podmienky získania úverov rôzneho druhu, ktoré fondy kapitálového trhu rastú a ktoré klesajú,“ povedala Vrábliková a upozornila, že je dôležité vedieť, čo naša životná poistka obsahuje, či sa nezmenili naše potreby, či sú v nej rovnomerne pokryté rôzne zdravotné riziká a či nie je platba poistného neúmerne vysoká vzhľadom na jej obsah.

Orientácia na zdravie

Spoločnosť sa bude aj naďalej viac zameriavať na najdôležitejšiu hodnotu, ktorou je zdravie, a na spôsoby, ako si vybudovať imunitu. Podľa Vráblikovej sa budú rozvíjať nové trendy v medicíne, ako napríklad psychoneuroimunológia či psychosomatika. Jedným z unikátov nášho regiónu sú Vysoké Tatry, ktoré zaraďujeme ku klimatickým kúpeľom a predstavujú možnosti dodatočnej liečby nakazených. „V neposlednom rade netreba zabúdať na wellness turizmus, ktorého výskumu sa venujem na katedre manažmentu a ktorý na základe starogréckeho ideálu kalokagathie zahŕňa nielen procedúry zamerané na fyzické, ale aj na psychické zdravie,“ poznamenala na záver rozhovoru Vrábliková.

Ondrej Miškovič