Aktuality

Prípravy na Vianoce sú v Kežmarku v plnom prúde

01

Vianočná výzdoba sa v meste pod Tatrami rozsvieti 5. decembra príchodom Mikuláša.

Ak to aktuálna situácia a s ňou súvisiace protipandemické opatrenia dovolia, slávnostné spustenie osvetlenia odpočíta primátor Kežmarku Ján Ferenčák spolu s Mikulášom v podvečerných hodinách. Nasledovať bude okružná jazda mestom na rozprávkovom koči ťahanom konským záprahom, odkiaľ Mikuláš pozdraví deti.

Ako prvý sa rozsvieti vianočný stromček pred historickou radnicou. Na tento účel mesto Kežmarok už niekoľko rokov využíva existujúci strom na námestí. Ide o jedľu srienistú, ktorá má 14 metrov a je výnimočná tým, že rozdrvené ihličie vonia ako pomarančová kôra.

Najkrajšie sviatky v roku navodí vysvietený vianočný les. Deti miestnych materských a základných škôl vyzdobia vlastnoručne vyrobenými ozdobami živé stromčeky v kvetináčoch pred radnicou, s ktorých výsadbou na jar v lesoparku pomôžu kežmarskí školáci.

Súčasťou svetelnej výzdoby bude okrem vianočného stromčeka, vianočného lesa, hviezd, padajúcich komét či obľúbeného snehuliaka aj adventný veniec. V nedeľu 28. novembra na ňom kežmarský primátor symbolicky zapáli prvú adventnú sviečku. Svetelný Betlehem nájdu obyvatelia a návštevníci mesta v parku oproti červenému kostolu.

Zimnú atmosféru dotvoria svetelné reťaze na konároch a svietiaca fontána. Bola jedinečne navrhnutá priamo pre Kežmarok a počas zimných dní nahrádza vodný prvok.

Vianočná výzdoba bude skrášľovať jednotlivé časti mesta do 10. januára 2022.

Mgr. Barbora Sosková

tlačová hovorkyňa mesta