Aktuality

Revitalizácia na kežmarskom sídlisku Sever naďalej pokračuje

ilustračný obrázok

Mesto Kežmarok sprístupnilo na sídlisku Sever v minulom roku ďalší revitalizovaný a ekologický priestor. Dodávateľ na sídlisko umiestnil klietky na kontajnery, pribudli prvky drobnej architektúry, stojany na bicykle a dažďové záhrady na zlepšenie mikroklímy i mnoho ďalšieho.

Revitalizácia pozostávala z obnovy chodníkov, vytvorenia nových peších plôch, opravy schodísk smerom k ulici Pod lesom i schodísk vnútrobloku. Pribudli i rampy na bezbariérový prístup. Vo vnútrobloku sa vysadilo viac ako 300 rastlín, stromov, krov a kvetov. Zvýšila sa aj bezpečnosť občanov inštaláciou kamerového systému.

Projekt bol zameraný na regeneráciu vnútrobloku sídliska s uplatnením ekologických princípov tvorby a ochrany zelene. Zakomponovaním drobných architektonických prvkov zelenej infraštruktúry do prostredia vnútrobloku poskytlo mesto svojim obyvateľom miesto, kde sa zdravšie a lepšie býva,“ priblížila zámer projektu vedúca oddelenia projektov a verejného obstarávania Marta Markočiova.

Reakcie občanov boli dobré, ale vyskytli sa aj pripomienky k veľkej intenzite osvetlenia, hlučnosti, či nedostatku odpadkových košov. „V revitalizovanej časti sídliska vykonávajú Verejnoprospešné služby Mesta Kežmarok kosenie trávnikov, okopávanie a pletie burín v okolí novovysadených drevín, čistenie priestranstva od odpadkov, vysypávanie odpadkových košov. Prvky na ihriskách sa kontrolujú vizuálne a zatiaľ sú v záruke,“ informoval Teodor Štubňa z oddelenia rozvoja a výstavby.

Po rekonštrukcii došlo k vytopeniu bytového domu Pod lesom 17. Tento problém bol odstránený umiestnením odvodňovacieho žľabu pred vstup do objektu a napojenie na kanalizáciu. „Odvodňovací žľab bol odstránený aj pri bytovom dome Pod lesom 13 a nahradený vsakovacou záhradou. Pri intenzívnom daždi nie je dostatočná kapacita tohto prvku a došlo k vytopeniu  pivníc vodou stekajúcou z cesty na trávnik. Tento problém riešime,“ povedal Štubňa.

V rámci rekonštrukcie pribudli tri kamery, ktoré monitorujú priestor hracích a cvičebných prvkov. Problémom sú pohodené odpadky a došlo aj k poškodeniu gumovej dopadovej plochy.

 

Ondrej Miškovič

Text pod foto: Ihrisko bolo počas tohto leta miestom stretnutí a hier.