Aktuality

Rozbehni sa! v našom meste

Mesto Kežmarok v spolupráci s iniciatívou Rozbehni sa! prináša Kežmarčanom unikátnu možnosť rozbehnúť podnikanie popri práci, materskej alebo rodičovskej dovolenke či štúdiu.

Odborníci stojaci za projektom už roky pomáhajú ľuďom nájsť podnikateľský nápad a overiť si, či je dostatočne dobrý na to, aby z neho mohol byť fungujúci biznis. Pomáhajú úplným začiatočníkom a intuitívnym podnikateľom.  Za posledné tri roky sa im podarilo podporiť 60 nápadov z viac ako 350 prihlásených. Úspešným záujemcom poskytujú overené praktické metodiky ako postupovať, ale taktiež ich naučia otestovať svoj nápad bez rizika a bez potreby veľkých vstupných investícií.

„Vytvárame nástroje, aby človek pochopil, že hocijaký malý problém môže byť príležitosť. Že to mám premyslieť na KOZA štýl, teda ponúkať KOmukoľvek a aby to mohlo fungovať od ZAjtra,” približuje cieľ projektu zakladateľ iniciatívy Juraj Kováč. Testovaniu nápadov sa venuje už takmer 10 rokov. Pomohol otestovať ich stovky a je tiež autorom všetkých vzdelávacích modulov a kurzov, ktoré Rozbehni sa! ponúka. Za rozvoj podnikavosti na školách získal ocenenie Generácia 3.0 a LEAF Award: Slovensko potrebuje ako soľ novú generáciu, ktorá vie tvoriť, rozbiehať a nečakať, že im niekto dá prácu. Preto je našou víziou naučiť základy rozbiehaniu nápadov 100-tisíc ľudí skôr, ako sa postaví diaľnica do Košíc.”

Mesto Kežmarok by prostredníctvom spolupráce s iniciatívou Rozbehni sa! chcelo podporiť mladých ľudí v ich kreativite a uskutočňovaní užitočných projektov. Je to tiež možnosť, ako sa ľahšie uplatniť vo svojom kraji. Inšpiráciou by im mohli byť dve kreatívne študentky spod Tatier, ktorých nápad na upcykláciu oblečenia dizajnovou maľbou nebol na začiatku úplne domyslený, no vďaka pomoci z Rozbehni sa! ho dotvorili a posunuli na vyšší level.

Kežmarčanky Eva Lukačková a Kristína Špinerová založili ZMAĽOVANÉ počas prvej vlny pandémie, kedy trávili veľa času doma. Chceli ukázať, že oblečeniu treba dať druhú šancu a šetriť tak prírodu. Zo začiatku maľovali na oblečenie a upcyklovali kúsky z vlastných šatníkov. Projekt Rozbehni sa! im dal umožnil nahliadnuť do sveta podnikania. Naučili sa pochopiť potreby zákazníka, odprezentovať svoj produkt, definovať jeho benefity, ako správne so zákazníkmi komunikovať ale aj to, ako si vytvoriť vlastný web, vďaka čomu ich nápad dostal do povedomia ľudí, ktorí sa stali ich prvými zákazníkmi.

„Všetko to začalo s príchodom dištančného vzdelávania. Po skončení vyučovania sme ostávali doma a zrazu sme mali kopec voľného času. Tento voľný čas sme chceli efektívne využiť. Rozhodli sme sa vrátiť k nášmu staršiemu nápadu, a to maľovaniu na oblečenie. Vytvorili sme si instagramovú stránku a tým sa všetko na nejaký čas zastavilo. Po návrate do školy nás oslovila pani učiteľka s projektom Rozbehni sa!, a tak sme to skúsili. V prvej časti projektu s názvom Večerná škola podnikania sme sa zoznámili s tímom Rozbehni sa! a začali pracovať na prvých úlohách. Neskôr sme postúpili do ďalšej časti s názvom Rozbiehátor.

Spoznali sme množstvo nových ľudí, v priebehu niekoľkých mesiacov začali pracovať na tvorbe webovej stránky a následne na testovacej kampani nášho webu. V súčasnosti je náš web už spustený a pravidelne prijímame nové objednávky,“  približujú proces a svoje skúsenosti s iniciatívou zakladateľky ZMAĽOVANÉ.

Do projektu Rozbehni sa! by odporučili zapojiť sa aj iným, ktorí majú prvotný biznis nápad, no nevedia, ako ho správne uchopiť a či vôbec do neho investovať: Určite by sme odporučili zapojiť sa každému, kto chce posunúť svoju prvotnú myšlienku na nový level a otestovať si svoj nápad. Pod vedením Juraja Kováča a ďalších profesionálov sa práca stane zábavou. Sme si isté, že ak sa rozhodnete pre účasť v tomto projekte, premeníte svoje sny na realitu.“

Iniciatíva Rozbehni sa! prináša vďaka spolupráci s mestom Kežmarok možnosť zdarma 30-minútového videokurzu a vstupenku do inkubačných programov v hodnote 454 Eur. Viac informácií nájdete na stránke www.rozbehnisa.sk/pripravka.

Barbora Sosková