Aktuality

Samospráva zakúpila germicídne žiariče

Mesto Kežmarok žiariče umiestnilo na občanmi najnavštevovanejšie miesta v našom meste.

Vedeniu mesta záleží na bezpečnosti občanov, preto sa rozhodlo zaobstarať jedenásť germicídne žiariče, ktoré od 16. októbra sú v plnej prevádzke. Uzavretý germicídny žiarič slúži na dezinfekciu vzduchu od baktérií a vírusov.

Žiarič využíva UVC žiarenie s dominantnou vlnovou dĺžkou 253,7 nm. Zdroj UV žiarenia je umiestnený v tuneli, cez ktorý je previevaný vzduch z miestnosti. Kontaminovaný vzduch vstupuje zo spodnej strany žiariča a dezinfikovaný vystupuje z vrchnej, čím sa zabezpečuje efektívna cirkulácia vzduchu v miestnosti.

Najčastejšie sa germicídne žiarenie používa na sterilizáciu prostredia najmä v zdravotníckych zariadeniach, alebo domovoch sociálnych služieb či iných zariadeniach sociálnych služieb s ťažko zdravotne postihnutými, starými i polymorbídnymi klientmi.

„Germicídne žiariče nájdete v našom meste na frekventovaných miestach: pri vstupe do budov mestského úradu, ale i v Zariadení pre seniorov a Zariadení opatrovateľskej služby na Vyšnom mlyne 13,“ priblížil Ladislav Melikant z referátu civilnej ochrany Mestského úradu v Kežmarku.

Ondrej Miškovič